Izašla knjiga proze "Iz prikrajka", autorice Borke Smolović

U izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije izašla je knjiga proze "Iz prikrajka", autorice Borke Smolović.

Knjiga sadrži novelu "Ajka", monodramu "Čovjek planina", pripovijetku "Sasvim naš", satiričnu kratku priču "Kokoškina kuća" i ciklus mudrosti "Iz prikrajka".

Recenzent ove knjige Kemal Musić ističe da ova knjiga, u kojoj imamo novelu, monodramu, pripovijetku, satiričnu priču i ciklus autorkinih misli, donosi tekst bez suvišnih riječi i usmjerena je prema čovjeku.

- Ako bismo u jednoj rečenici htjeli da definišemo knjigu, rekli bismo da je ovo knjiga mudrosti, proistekla iz životnog i čitalačkog iskustva, oplemenjena širokim obrazovanjem i znanjem. To iz razloga što nas svaki segment ove knjige uči životu i onome što svakom čovjeku, ako hoće da bude čovjek, treba – uči nas ljudskosti, zapisao je Musić, između ostalog, u recenziji. Musić ističe da dijalozi u knjizi "Iz prikrajka" pokazju da narodna mudrost ima važnu ulogu u pisanju Borke Smolović, a riječ „Požeženica“ dokazuje da je sve u jeziku, ali nas i podsjeća koliko nam jezik siromaši pred navalom administrativnih riječi, internacionalizama i sve prisutnijih internet skraćenica i kovanica.

- Jedna od vrijednosti knjige „Iz prikrajka“, svakako je i očuvanje i zaštita jezika. „Koje, diko moja, ovi čoek...“, glasi dio jedne rečenice u knjizi "Iz prikrajka". Samo zbog ovog dijela jedne jedine rečenice u pripovijetci „Sasvim naš“, valja pročitati cijelu ovu knjigu, zapisao je Musić.

Borka Smolović rođena je 1956. godine u Andrijevici. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Podgorici kao redovan student 1978. godine. Apsolvirala je postdiplomske studije u Beogradu na građanskoj grupi običajno pravo Crne Gore - nasledni odnosi. Piše poeziju, prozu, drame i književnu kritiku. Objavila je 23 knjige iz oblasti književnosti, zastupljenih u 12 antologija. Predlagana je četiri puta za najznačajnije književne nagrade u Crnoj Gori i Srbiji. Živi i radi u Bijelom Polju. Njena knjiga "Sedef" prevedena je na ruski jezik.

Izvor: RVP