Smolović: ”KUD Tekstilac na najbolji način prenosi ljepotu multikulturalnosti i multietničnosti Bijelog Polja i Crne Gore”

Kulturno-umjetničko društvo Tekstilac obilježilo je večeras 60 godina postojanja i uspješnog rada svečanom akademijom i koncertom u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Šest decenija rada, truda, ljubavi, igara i pjesama večeras je predstavila mladost ovog društva, koja na najljepši način čuva od zaborava običaje, nošnju, ljepotu zajedništva i vrijednosti kulture svih naroda Crne Gore.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je, čestitajući jubilarni rođendan, podsjetio da su društvo osnovali radnici Vunarskog kombinata te da od te 1964. godine do danas KUD Tekstilac na najbolji način prenosi ljepotu multikulturalnosti i multietničnosti Bijelog Polja i Crne Gore.

“Od formiranja do danas, KUD Tekstilac je nastupao na mnogim manifestacijama i smotrama folklore, oduševljavao publiku širom bivše Jugoslavije , a međunarodnu reputaciju sticao je na festivalima u Evropi i gdje je god nastupao pamtile su se koreografije Bjelopoljaca” kazao je Smolović i dodao:

“Danas kad slavimo 60 godina uspješnog postojanja KUD-a „Tekstilac“, treba naglasiti da ovaj ansambl okuplja brojne ljubitelje pjesme i igre iz našeg grada. KUD radi u 5 grupa, od dječjeg do prvog ansambla. Puna pažnja se posvećuje svakom koraku, svakom pokretu, svakom taktu, svakom ritmu, što ćemo i večeras vidjeti na sceni, što smo gledali proteklih 60 godina i što će zasigurno gledati i buduće generacije još dugi niz godina. Opština Bijelo Polje će i dalje nastaviti da pomaže KUD „Tekstilac“ koji je naš najbolji reprezent u državi i cijelom svijetu” istakao je predsjednik Opštine.

Bjelopoljskoj razigranoj i raspjevanoj mladosti i svima koji su znanjem i srcem gradili, čuvali i sačuvali ovo Kulturno umjetničko društvo, jubilej je čestitao i umjetnički rukovodilac Društva Milko Kovačević. On je istakao da je kroz ovaj folklorni ansambl u minulom periodu prošlo preko četiri hiljade članova, veliki broj vrsnih muzičara, sjajnih koreografa,njegovan toplinom neponovljivih entuzijasta kojima folklor nije bio zanimanje nego ljubav.

“Nastupajući širom regiona i Evrope pronosili smo svoju misiju, onu zbog čega i postojimo, da čuvamo i vrednujemo kulturnu baštinu našega grada i naše države, da njegujemo i promovišemo kulturne i tradicionalne vrijednosti našeg društva, ali i da gradimo mostove prijateljstva među ljudima i afirmišemo zajedništvo i multinacionalni i multivjerski sklad uz njegovanje posebnog osjećaja o pripadnosti i svome narodu i svojoj državi Crnoj Gori” kazao je Kovačević.

Na svečanoj akademiji uručene su i zahvalnice bivšim članovima i rukovodiocima Društva za dugogodišnje aktivno učešće u radu. Zahvalnice su uručene Jasmini i Željku Cvijoviću, Branku Jovanoviću, Almiru Martinoviću, Bjelopoljskim tamburašima, Farku Kajeviću, Živku Furundžiću, Rajku Boškoviću, Muzičkim signalima, Saju Muratoviću, Šefku Balijhagiću, Rafku Šabanoviću, Hazbu Ličini. Posthumno su zahvalnice dodijeljene Ibišu Kujoviću, Dragu Markoviću, Radojku Femiću, Radošu Vukoviću, Kolu Jaćimoviću, Petru Rahoviću, Velu Lukoviću.

Plakete za doprinos očuvanju kulturne baštine Bijelog Polja i kontinuiranu pomoć ukupnom radu KUD-a Tekstilkac dodijeljene su posthumno dr Rajku Stevoviću, Branku Rakonjcu, kompaniji Mesopromet Franca i Hasanu Ramoviću.

Sjutra će u Bijelom Polju započeti trodnevna smotra folklore pod nazivom ''Oj talasi, talasajte'' koju organizuju JU Centar za kulturu ''Vojislav Bulatović Strunjo'' Bijelo Polje i Kulturno-umjetničko društvo ''Nikola Đurković'' iz Kotora. Na Smotri će učestvovati 13 crnogorskih kulturno-umjetničkih društava i folklornih ansambala, koji će prije nastupa prirediti defile ulicama Bijelog Polja. Smotra se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Opštine Bijelo Polje.

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić