Održana radionica - Međugeneracijska solidarnost na djelu

Povodom obilježavanja Nedelje Crvenog krsta, koja traje od 8-15-og maja, u prostorijama opštinskog Crvenog krsta, danas je organizovana međugeneracijska radionica u cilju promovisanja međugeneracijske solidarnosti i zdravih stilova života.

Jedna od tema radionice bila je digitalna pismenost, ali i međugeneracijska saradnja koja je za starije od vitalnog značaja, jer predstavlja borbu protiv usamljenosti.

Polaznici radionice su imali priliku da u jednoj prijatnoj i opuštenoj atmosferi steknu nova znanja i vještine iz oblasti korišćenja različitih digitalnih uređaja, što će im u značajnoj mjeri olakšati svakodnevno funkcionisanje, omogućiti im da što prije dođu do željenih informacija, upotpune svoje slobodno vrijeme ali i budu u kontaktu sa prijateljima i porodicom u zemlji i inostranstvu.

Voditeljica radionice i socijalna radnica u Crvenom krstu, Ivana Bulatović, kazala je da je cilj održane radionice bio podsticanje međugeneracijske solidarnosti, unapređenje međusobne saradnje i razumijevanja između starijih i mladih, ali i povećanje digitalnih kompetencija starijih.

„Tokom ove nedelje slavimo moć međugeneracijskih odnosa. Međugeneracijska solidarnost je da učimo jedni od drugih, mladi od starijih i stariji od mladih. Upravo kroz ovakve radionice pokazujemo da je moguće objediniti različite obrasce ponašanja starijih i mladih i tako unaprijediti međugeneracijski dijalog, srušiti stereotipe i predrasude koje postoje među generacijama“ - istakla je Bulatović.

Bulatović je dodala da nam trebaju mostovi spajanja a ne razdvajanja, te da straijima prija druženje sa mladima, smanjuje rizik od depresije i povećava zadovoljstvo životom, te da u situacijama kada stariji ostaju bez svoje generacije, partnera, prijatelja i ako nemaju mlade pored sebe oni misle samo o prošlosti. Kada su mladi tu, potpuno su druge teme i to ih vraća u mladost i neke ljepša vremena, dajući im pozitivnu energiju.

Volonteri su na današnjoj radionici nesebično dijelii svoja znanja, pokazali mnogo strpljenja, empatije i razumijevanja za određenu količinu neznanja i pitanja od strane starijih, dok su naši stariji sugrađani pokazali da godine nijesu prepreka te da sticanje novih znanja i vještine ne poznaje granice.

Izvor: Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje