Briga o starijoj populaciji prioritet opštinskog Crvenog krsta (video)

Brojne su aktivnosti i programi koji se u opštinskom Crvenom krstu organizuju i sprovode u cilju poboljšanja kvaliteta života starijih osoba u našoj opštini  a,  skoro da nema aktivnosti i programa a da u njima ne učestvuju gerontodomaćice. O tome su u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje govorile Ivana Bulatović, socijalna radnica i koodrinatorka Centra za njegu u zajednici, i gerontodomaćice Olivera Lopušina i Binasa Kanalić.

Naša opštinska organizacija tokom čitave godine pruža izuzetne napore i veliku posvećenost i pažnju starijim osobama, tako da imamo široku lepezu usluga za starije sugrađane i imamo veliki broj programa.Provodimo tri programa brige o starima u kojima je ukupno angažovano dvadeset gerantodomaćica i dvije medicinske sestre.  Kroz  ta tri programa brige o starima ukupno je obuhvaćeno oko trista korisnika u gradskom, prigradskom ali i u ruralnom području. Program “Njega starijih lica” finansira lokalna samouprava i u njemu je ukupno angažovano osam gerantodomaćica i jedna medicinska sestra, a tim programom ukupno je obuhvaćeno 40 korisnika. Novina je da je budžet od ove godine povećan na 60 hiljada eura,  što znači da će gerantodomaćice od ove godine imati punu zaradu i puno radno vrijeme. To svakako znači poboljšanje njihovih uslova rada a na opšte zadovoljstvo svih nas koji smo uključeni u realizaciju ovog projekta”, istakla je Bulatović i zahvalila lokalnoj samoupravi i predsjedniku Smoloviću, jer su prepoznali značaj jednog ovakvog projekta za naš grad.  

“Nadam se da ćemo i u narednim godinama zajedno implementirati ne samo ovaj, nego i niz drugih projekata koji su od suštinskog značaja za naše starije sugrađane kako bi unaprijedili kvalitet njihovog života”, poručila je Bulatović.

Vrijedne i požrtvovane,  gerontodomaćice  su uvijek  spremne da priteknu u pomoć, utješe i razgovore starije sugrađane usamljene u svojoj starosti i nemoćne u bolesti.

“Devetnaest godina je  kako radim ovaj posao gerontodomaćice. Posao jeste dosta težak jer, mentalni sklop naših korisnika je drugačiji od jednog do drugog korisnika, ulazimo u njihov privatni prostor, prilagođavamo se njihovim potrebama i željama, a vodimo računa i kako komuniciramo sa njima ali, bez obzira na sve izazove sa kojima se suočavamo, nikad ne bih radila  drugi posao”, kazala je između ostalog, Lopušina.  

Slično misli i njena koleginica Kanalić.

“Naše posjete im puno znače. Razgovori i osmjeh kada dođemo i i blagoslov kada odemo od njih, zaista nema cijenu. U početku nam je bilo teško kada smo počinjali, nismo znali sa čime se susrećemo to je bio prvi projekat koji je krenuo. Dolaskom na posao mi ulazimo u njihove domove, ali obukom na seminarima  sa stručnim timom koji je bio iza nas, to smo nekako prebrodili i uhodali se”, kazala je Kanalić.

I Olivera i Binasa, al ii druge gerontodomaćice starijim sugrađanima pružaju usluge nabavke hrane, pomoći u pripremi obroka, pri održavanju lične higijene i higijene prostora, pomoći pri plaćanju računa, nabavku ljekova i odvođenje na preglede.

Repriza emisije  “Građanima u susret” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video prenos: Ljilja Brajković

Audio obrada: Sanida Kajević