Hasanović: "Iako je Osnovna škola “Šukrija Međedović“ u Godijevu opremljena po savremenim standardima, situacija u područnim odjeljenjima u selima Sipanje i Ivanjeje veoma je alrmantna" (video)

Iako je Osnovna škola “Šukrija Međedović“ u Godijevu opremljena po savremenim standardima, od nedavno svaka učionica posjeduje računar, projektore, internet i pametni televizor, situacija u područnim odjeljenjima u selima Sipanje i Ivanjeje veoma je alrmantna, kazao je direktor te vaspitno obrazovne ustanove Evelin Hasanović.

Gostujući u emisiji “Riječ o školstvu” Radija Bijelo Polje, Hasanović je kazao da najveći problem u matičnoj školi predstavlja prevoz učenika, kao i nebriga Komunalnog preduzeća koje u zimskim mjesecima održava puteve u tom kraju.

“Veliki problem je neredovna autobuska linija,jer posjedujemo kombi koji nije u najboljem stanju tako da se dešava da se više puta mjesečno pokvari, a onda su roditelji ti koji moraju dovesti djecu do škole. Neki od njih i nemaju automobile, pa je i tu problem, ali imamo obećanje nadležnog Ministarstva da ćemo u sljedećoj raspodjeli kombija za djecu biti na spisku i ja se nadam da ćemo ubrzo riještiti problem.Osim ovoga, neodržavanje tog putnog pravca u zimskim mjesecima je takođe veliki problem, pa nam često, zbog djece, ta MZ izlazi u susret i pomogne da se očiste putevi” istakao je Hasanović.

On je naglasio da su generalno loši putevi na tom području,navodeći primjer osam đaka iz sela Šipovice, koje je udaljeno tri kilometra od škole, koji zbog lošeg puta nemaju nikakav prevoz.

“Pokušavamo na sve načine da pomognemo u tom smjeru, međutim nema uslova. Kombi, recimo u selu Pepeljaci, nema mjesta da se okrene, a sam sam ove godine eksperimentalno pokušao da uvedem tu liniju za đake. Generalno su loši uslovi i sve manje đaka se upisuje. Ove godine imali smo 60 učenika, a u prvi razred je upisano samo četiri đaka, naredne godine ne znam, hoće li biti jedno, što pokazuje da je život gore generalno težak, a nerazvijena putna infrastruktura samo je jedan od poteškoća sa kojim se građani suočavaju ” kazao je Hasanović .

Situacija u područnim odjeljenjima ni malo nije bolja, kazao je direktor te škole, navodeći primjer škole u Sipanju gdje se lože furune, nema toaleta, a često puta ostaju bez struje.

“Tu je situacija veoma alarmantna, a kada je u pitanju odjeljenje u selu Ivanje, tu smo skoro promijenili inventar u učionicama, a planirali smo da uradimo fasadu na školskom zdanju, pa se nadam da će se bar malo popraviti uslovi za normalno funkcionisanje nastave” kazao je Hasanović.

Ipak, zaključuje Hasanović, djeca i pored izazova pokazuju dobre rezultate u redovnim nastavnim aktivnostima, ali i vannastavnim gdje se često organizuju predavanja o bolestima zavisnosti, nasilja u školi i slično.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević