Promovisana monografija ,,Pozorište u Crnoj Gori“ autorke Slavojke Marojević

Promocija monografije ,,Pozorište u Crnoj Gori“ autorke Slavojke Marojević održana je danas u okviru pratećeg programa 53. FDA Crne Gore.

Kako je istakla profesorica dr Vesna Tripković Samardžić monografija je posvećena razvoju pozorišta u Crnoj Gori kroz vjekove.

“Radi se o jednom logički, sređenom i organizovanom rukopisu koji je baziran na naučnim radovima bitnih teatrologa , muzikoiloga, istoričara umjestonist.  U drugom segmentu monografije vidimo jedan osvrt detaljan na glavne teatrološke pojave, pojedince, posebno amatere koji su značajno doprinijeli da pozorište na ovom područiju traje ovoliko” kazala je Tripković Samardžić

Ona je dodala da prema nezvaničnim informacuijama pozorište seže na ovim područijima do 40.000 godina unazad.

“Naravno, to nisu zvanični podaci, ali mi vidimo prve artefakte kao što su ova koštana svirala na područiju Crvene stijene kod Nikšića u 8. Vijeku p.n.e u Lipcima. Imamo senske prikaze, potom zvanični podaci sežu od antičkog doba. Drugi dio monografije daje detaljnije podate po gradovima. Zanimljivo je bilo saznati da recimo u Kotoru je nastalo zahvaljujući Francuzima prvo institucionalno pozorište. Potom, zanimljive činjenice su da su mnogi putujući zabavljači dolazili u gradove na primoriju, da je tu bila liturgijska drama da je zaživljela. Ali, ne treba zaboraviti ni onu unutrašnjosti Crne Gore gdje su oblici narodnog umovanja i glumovanja bili zastupljeni”kazala je Tripković Samardžić.

Ona je dodala da je značajno što je, u kontekstu FDA, pozorišni život tako dugo trajao upravo zahvaljujući amaterima.

 “I to zahvaljući mnogim društvima poput ,,Zanatsko-radničkog udruženja“ u Nikšiću, poput društva kao što su ,,Gajret“, ,,Bratstvo“ bez kojih naravno, pominjem opet, pozorište ne bi toliko trajalo” zaključila je Tripković Samardžić.

Tekst i foto:Vanja Šabanović