Parlament da pokaže posvećenost reformama

Novi parlament treba da nastoji da pronađe široki međustranački i društveni konsenzus i da u praksi pokaže svoju posvećenost crnogorskom programu reformi EU, što je od vitalnog značaja za napredak zemlje na njenom putu ka EU, kao i da se uključi u transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog o primjeni preporuka OEBS-a/ODIHR-a, navodi se u izvještaju o napretku Crne Gore u koji je RTCG imao uvid.

Ističe se da je određeni napredak postignut u oblasti osnovih prava, te da Crna Gora ima određeni nivo spremnosti u borbi protiv organizovanog kriminala.Izvještajni period, kao se navodi, obilježile su tenzije i nepovjerenje između političkih aktera i nizak nivo povjerenja u izborni okvir. Zbog pandemije COVID-19, parlament nije bio aktivan u prvim mjesecima 2020. godine, a potom je raspušten zbog parlamentarnih izbora 30. avgusta.

Kampanja je, kako se ocjenjuje, bila mirna uprkos čestim tonovima sukoba, a politički akteri  su mogli da prenesu svoje poruke. U izvještaju se navode i ocjene OEBS-a koji je izrazio niz zabrinutosti u vezi sa neprimjerenom prednošću vladajuću stranku i neuravnoteženim izveštavanjem u medijima.Aktivno i konstruktivno učešće svih strana potrebno je da bi se poboljšala parlamentarna odgovornost, nadzor izvršne vlasti, demokratska kontrola, bolji kvalitet zakonodavstva i omogućila imenovanja na ključne funkcije.U izvještaju se napominje da u 2019. i prvoj polovini 2020. parlament nije mogao da obezbijedi potrebnu 2/3 većinu za važna imenovanja sudija i stoga se ključne funkcije pravosudnog sistema ispunjavaju na osnovu vršioca dužnosti.