Lani donijeli 46 zakona

Skupština Crne Gore je lani održala 13 sjednica, uključujući i konstitutivnu 27. saziva i donijela 80 akata, od čega 46 zakona, podaci su iz Izvještaja o radu Parlamenta za 2020.

Iz Skupštine Crne Gore poručuju da je objavljivanje izvještaja o radu za 2020. godinu jedna u nizu aktivnosti usmjerenih na afirmaciju i jačanje transparentnosti i otvorenosti rada Parlamenta koji je, od početka rada 27. saziva, jedan od glavnih prioriteta djelovanja.

"Realizacija značajnog broja aktivnosti bila je uslovljena okolnostima izazvanih pandemijom koronavirusa, koje su u bitnom uticale na dinamiku i intezitet rada Parlamenta. U Izvještaju su, između ostalog, prikazani i podaci o Skupštini, njenom sastavu, zakonodavnim i kontrolnim aktivnostima, kao i o njenom djelovanju na međunarodnom planu i jačanju administrativnih kapaciteta, uz prikaz utrošenih sredstava", saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

U Izvještaju se navodi i da je tokom protekle godine predsjedniku Vlade Crne Gore postavljeno 28, a njenim članovima 192 pitanja. Održano je 159 sjednica radnih tijela, na kojima je razmotreno 420 tačaka dnevnog reda, a realizovano je i jedno kontrolno i 22 konsultativna saslušanja.

"U dijelu koji govori o transparentnosti i otvorenosti rada Parlamenta, navedene su i jedne od najznačajnijih novina, a to su, između ostalog, otvoreni nalozi Skupštine Crne Gore na najpopularnijim društvenim mrežama – Fejsbuku, Tviteru i Instagramu. Značajna novina odnosi se i na mogućnost praćenja sjednica radnih tijela putem interneta, kao i objavljivanje obrasca za predstavke na vebsajtu Skupštine, čime je olakšano njihovo podnošenje, ali i omogućeno efikasnije postupanje po njima od strane nadležnih službi i radnih tijela Skupštine", stoji u saopštenju.

U Izvještaju se podsjeća i na to da je izvršena temeljna rekonstrukcija sala u kojima se održavaju sjednice radnih tijela, čime su se poboljšali uslovi rada, ali i stvorile pretpostavke za uvođenje direktnih prenosa sjednica radnih tijela, što je projekat koji je realizovan u ovoj godini.

"Treba istaći da su poboljšani i uslovi rada medijskih predstavnika u novinarskoj loži, koja se nalazi u sklopu Plenarne sale Skupštine. Obezbijeđen je i prostor sa kojeg osobe sa invaliditetom, koje koriste invalidska kolica, mogu nesmetano pristupiti i uzeti učešće u radu Parlamenta", zaključuje se u saopštenju Skupštine CG.

Izvor:rtcg