O datumu izbora da odluči Odbor, ne Bečić

Predstavnici vodećih opozicionih partija kazali su za Dan da im nije prihvatljiv predlog predsjednika Skupštine Alekse Bečića da se dopuni Zakon o lokalnoj samoupravi, tako da se lokalni izbori za odbornike u Skupštini Cetinja, Mojkovca, Petnjice, Ulcinja i Berana održe kad i redovni izbori za odbornike u glavnom gradu, Bijelom Polju, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Žabljaku i Šavniku.

Održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu dugogodišnja je preporuka međunarodne zajednice. Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić je kazao da za ovu partiju taj predlog nije sporan, ali da to treba da rješava Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu. Iz Socijaldemokratske partije (SDP) su kratko naveli da ovo pitanje treba da bude stvar konsenzusa tokom rada u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević istakao je da ova partija podržava održavanje lokalnih izbora u jednom danu, ali pod uslovom da se tada održe i vanredni parlamentarni izbori. Portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić kazao je da i BS podržava ovu inicijativu, ali i da takođe očekuju da tada budu i parlamentarni izbori.

Bečić je iznijevši predlog o izmjeni dopuni zakona podsjetio da česti lokalni izbori drže zemlju u konstantnom vanrednom stanju, te da ukoliko ništa ne promijene svi zajedno u izbornom okviru, da će Crna Gora od 5. decembra do početka juna 2022. imati najmanje četiri odvojena izborna procesa na lokalnom nivou.

 

Izvor: RTCG