Memorandum o saradnji Skupštine sa Međunarodnim parlamentom za toleranciju i mir

Skupština Crne Gore potpisala je sa Međunarodnim parlamentom za toleranciju i mir Memorandum o saradnji, kojim je, između ostalog, uspostavljen trajni odnos u cilju razmjene parlamentarnih pitanja na planu tolerancije i mira.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Memorandum o saradnji potpisali su predsjednik parlamenta Aleksa Bečić i predsjednik Globalnog savjeta za toleranciju i mir Ahmed Mohamed Aldžarvan.

„U Memorandumu se, između ostalog, navodi da strane uspostavljaju trajne odnose u cilju razmjene parlamentarnih pitanja na planu tolerancije i mira, konsultuju se i međusobno pomažu u cilju rasprave na teme od zajedničkog interesa na planu tolerancije i mira“, kaže se u saopštenju.

Iz Skupštine su podsjetili da je Globalni savjet međunarodna organizacija čiji ciljevi obuhvataju afirmaciju vrijednosti tolerancije i kulture mira, borbu protiv diskriminacije, vjerskog sektaštva, etnocentrizma, kao i sektaške netrpeljivosti među ljudima i razvoj normi međunarodnog prava u cilju jačanja načela tolerancije kako bi se postigao mir.

„Njegov rad se temelji na demokratskim načelima zasnovanim na međunarodnom zakonodavstvu i konvencijama, a glavna misija mu je da širi kulturu tolerancije i mira, i da se kroz svoje različite komponente, kao što su IPTP i Generalna skupština, bavi mirovnim problemima savremenog svijeta“, navodi se u saopštenju.

Memorandum o saradnji sa Međunarodnim parlamentom za toleranciju i mir, sa predsjednikom Globalnog savjeta za toleranciju i mir, potpisali su i predstavnici parlamenata Gvatemale, Pakistana, Salvadora, Nigerije, Surinama i Kostarike.

Izvor:mina