NATO ustupa CG softver za praćenje

NATO Agencija za komunikacije i informacije (NCIA) ustupiće crnogorskom Ministarsvu odbrane i Vojsci besplatno korišćenje softvera koji je u vlasništvu NATO, a koji se koriste za podršku logistici, mornarici, obavještajnim aktivnostima, praćenju i planiranju operacija, taktičkim komunikacijama i ostalom.

To je navedeno u vladinoj Informaciji o zaključivanju ugovora o licencama između NATO Agencije za komunikacije i informacije i Ministarstva odbrane Crne Gore sa prijedlozima ugovora.

“NATO Agencija za komunikacije i informacije (NCIA) dostavila je prijedloge ugovora o licencama kojima se odobrava besplatno korišćenje softvera u vlasništvu NATO, a čijim potpisivanjem bi se omogućila njihova upotreba u okviru Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. Takođe, sve članice Alijanse su potpisnice ovih ugovora. S tim u vezi, prvi prijedlog ugovora o licencama, u vezi sa distribucijom NATO softvera, obuhvata listu od 30 softvera namijenjenih za podršku logistici, mornarici, obavještajnim aktivnostima, praćenju i planiranju operacija, taktičkim komunikacijama i ostalom”, navodi se u dokumentu Vlade.

Drugi prijedlog ugovora o licencama, u vezi sa distribucijom NATO softvera, odnosi se na nova softverska rješenja, koja će, kako je navedeno u dokumentu, zamijeniti postojeća iz liste softvera u prethodno navedenom ugovoru, a koja su dostigla kraj svog životnog ciklusa i više neće biti podržana od strane NCIA.

“Osim toga, treći prijedlog ugovora o licencama, kojim se odobrava korišćenje softvera u vlasništvu NATO, uključuje mogućnost korišćenja softvera za integrisano komandovanje i kontrolu (ICC) i informacionog sistema za vazduhoplovno komandovanje i kontrolu (AirC2IS), koji su od značaja za funkcionisanje Vazduhoplovno- operativnog centra Vojske Crne Gore, te su direktno povezani sa NATO sistemima kroz zaštićenu NATO komunikacionu mrežu (NSWAN)”, pojašnjeno je u dokumentu.

Izvor: Rtcg