Manjinska vlada koju bi podržali DPS i DF izlaz iz političke krize

Manjinska vlada ograničenog trajanja i jasnih ciljeva, koju bi činile stranke demokratske, građanske i evropske orijentacije, a koju bi podržali Demokratska partija socijalasta (DPS) i Demokratski front (DF), rješenje je o kojem treba razgovarati, smatra poslanica Bošnjačke stranke (BS) Kenana Strujić-Harbić.

Ona je kazala za Pobjedu da bi se ta vlada, za koju se zalaže njena partija, bavila životom građana, integracijama u Evropsku uniju, borbom protiv pandemije kovid-19 i pripremom novih izbora.

Strujić-Harbić je rekla da su u BS-u znali odmah poslije izbora, da ova vlast ne može donijeti napredak Crnoj Gori i njenim građanima.Ona je navela da su zato BS i njen pokojni predsjednik Rafet Husović tada ponudili model koji i danas smatramo izlazom iz ove krize.

"To je manjinska vlada ograničenog trajanja i jasnih ciljeva, po jasnim principima, koju bi činile stranke demokratske, građanske i evropske orijentacije, a koju bi podržali DPS i DF", kazala je Strujić-Harbić.

Ona je rekla da BS nije dobila poziv za sastanak oko rekonstrukcije Vlade i da to najviše govori o ozbiljnosti ideje uključivanja legitimnih predstavnika manjinskih naroda u Vladu.

"Namjerno kažem legitimnih, jer kada govorimo o predstavljanju Bošnjaka i izbornoj volji, onda govorimo o BS i svako drugo viđenje i uključivanje bilo bi fingiranje multikonfesionalizma u vlasti i nametanje Bošnjacima "predstavnika" po volji i mjeri aktuelne vlasti", rekla je Strujić-Harbić.

On je poručila da je BS za razgovor i dijalog, s tim da uvijek čvrsto stoji na svojim ideološkim i političkim pozicijama i osluškuje svoj narod.

Izvor:mina