MUP: Nesagledive posljedice trgovine ljudima

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji i uz podršku Ambasade SAD, otpočelo je realizaciju višemjesečne kampanje posvećene promociji SOS linije za žrtve trgovine ljudima 116666, koja je dostupna 24 časa i prema kojoj su pozivi besplatni i anonimni sa svih mreža u Crnoj Gori, saopštio je resor Sergeja Sekulovića.

Povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, MUP ukazuje na opasnosti od ovog, kako su kazali, ozbiljnog društvenog problema globalnog karaktera. "Osim što je u pitanju teško krivično djelo, trgovina ljudima predstavlja jedan od najtežih oblika ugrožavanja osnovnih ljudskih prava, u prvom redu prava na život i slobodu kretanja. Posljedice koje ostavlja po žrtve i društvo su nesagledive.

U cilju podizanja nivoa svijesti javnosti o ovom problemu, kao i o dostupnim službama za pomoć i podršku, Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saradnji i uz podršku Ambasade SAD-a otpočelo realizaciju višemjesečne kampanje posvećene promociji SOS linije za žrtve trgovine ljudima 116666, koja je dostupna 24 časa i prema kojoj su pozivi besplatni i anonimni sa svih mreža u Crnoj Gori", kazali su iz MUP-a. U okviru kampanje, kako su istakli, izrađeni su posteri sa porukama koje su i prevedene na albanski, engleski i ruski jezik, a koji su postavljeni na bilbordima na osam lokacija širom Crne Gore. Bolbordi će se naći i na svim graničnim prelazima. 

"Cilj ove aktivnosti je da još jednom pozovemo javnost, posebno mlade ljude, da svoju pažnju usmjere na sve potencijalno sumnjive situacije koje ih mogu dovesti u opasnost da postanu žrtve trgovine ljudima. Ministarstvo unutrašnjih poslova će i u narednom periodu biti posvećeno koordinaciji aktivnosti na planu sprovođenja nacionalne politike borbe protiv trgovine ljudima kroz implementaciju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima 2019-2024.godine, jačanje multidisciplinarnog pristupa i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje u ovoj oblasti", navode iz MUP-a.

Izvor:RTCG