"Povećati najniže penzije i uvesti 'socijalne penzije'"

Poslanici Socijaldemokrata predali su u skupštinsku proceduru izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se predlaže povećanje iznosa najnižih penzija na 270 eura.

Tim povećanjem najniža penzija bila bi na nivou od 60 odsto minimalne zarade u Crnoj Gori, što je uostalom i bio slučaj do 1. januara 2022. godine, nakon čega je zbog značajnog povećanja minimalne zarade, a zadržavanja minimalnih penzija na identičnom nivou, odnos pao na svega 35 odsto što cijenimo da svakako nije pravedno prema korisnicima najnižih penzija, posebno u uslovima drastičnog povećanja cijena mnogih dobara i usluga, saopštio je potpredsjednik i poslanik SD-a Boris Mugoša na današnjoj pres konferenciji.

“Prema podacima MONSTAT-a, ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za maj 2022. godine iznosila je oko 740 eura, što je povećanje od čak 82 eura u odnosu na april prošle godine kada je iznosila 656,1 eura. Takođe, godišnja inflacija, prema MONSTAT-u, kada su u pitanju hijeb i žitarice iznosi 37,1 odsto; povrće 30,8 odsto; ulja i masti 23,1 odsto; gorivo 34 odsto; miijeko, sir i jaja 21 odsto; meso 13,6 odsto; sećer, džem, med 15,4 odsto; kafa, čaj, kakao 18 odsto i dr.”, kazao je Mugoša, a navodi se u saopštenju SD-a.

Sve to vrijeme, kako ističu, najniže penzije su ostale na istom nivou, što je izuzetno nizak iznos kojim se ne mogu zadovoljiti ni osnovne životne potrebe.

“Ovaj predlog bi podrazumijevao i povećanje iznosa penzija svim onim korisnicima koji sada primaju penziju do iznosa od 270 eura. Naravno, očekujem od Vlade da nakon sveobuhvatnih analiza, jer se radi o velikom broju korisnika, predloži korekcije i za ostale korisnike penzija”, naveo je Mugoša.

Kako je saopšteno, drugi predlog SD-a, odnosi se na uvođenje tzv.socijalnih penzija, odnosno adekvatnije mjesečne naknade za lica koja imaju preko 67 godina, a nemaju penziju, drugi prihod i imovinu.

"Mugoša navodi da, prema podacima iz UNDP-ove Studije materijalnih davanja za prioritetne izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koja je objavljena u aprilu ove godine, 77 odsto takvih lica su žene, dok sami (86,2 odsto) ili s drugim radno nesposobnim licem (10,6 odsto) uglavnom supružnikom živi 97 odsto ovih lica. Navedena lica ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje u iznosu od oko 70 eura (samci), odnosno oko 80 eura za dva člana mjesečno", kaže se u saopštenju.

U tom smislu, Mugoša ističe da je, posebno u situaciji ogromnog rasta troškova života, inicijativa za izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i pristojnim povećanjem iznosa mjesečne naknade licima preko 67 godina koja ne ostvaruju pravo po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja socijalno pravedna.

"Shodno navedenom, SD inicijalno predlaže da se ide u pravcu izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i povećanja tih iznosa i da se oni dovedu u vezu sa kretanjem minimalne penzije, na način da bi iznos bio 20 odsto – 30 odsto niži od iznosa minimalne penzije, odnosno da bi iznos za pojedinca (samca) bio 70% najniže penzije i 80 odsto najniže penzije za dva člana porodice (dva lica koja imaju preko 67 godina i ne ostvaruju pravo po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja)", saopšteno je iz SD-a.

“Treći predlog iz seta mjera podrške najstarijoj populaciji, odnosi se na ono što su Socijaldemokrate sugerisale i prethodnoj a i ovoj Vladi a to je da se pomogne i korisnicima tzv. srazmjernih penzija koji primaju u određenim slučajevima značajno niži iznos penzije i od najnižih penzija”, zaključuje Mugoša.

izvor:rtcg