"Formirati vladu ograničenog mandata koja bi pripremila izbore u jednom danu"

Predsjednik DNP-a i jedan od lidera DF-a Milan Knežević rekao je za Portal RTCG da je vanredna sjednica Skupštine Crne Gore 16. avgusta zakazana protivno Poslovniku i zakonu jer je tačku "Izbor članova Sudskog savjeta" isključivo mogao predložiti Odbor za politički sistem i pravosuđe.

On je naveo da u DF-u nemaju nikakvu dilemu da će Ustavni sud proglasiti neustavnim eventualni izbor članova Sudskog savjeta na ovako zakazanoj sjednici Skupštine.

"Naravno, (predsjednica Skupštine) Danijela Đurović ovakvom zloupotrebom funkcije preuzima na sebe ozbiljnu krivično-pravnu odgovornost i samo ubrzava pokretanje Inicijative o njenoj smjeni, za koju su već prikupljeni potpisi. Vlada Dritana Abazovića i Vladimira Jokovića je pala, ne zbog potpisivanja Temeljnog ugovora, već zbog samog političkog karaktera i ideološke nespojivosti ljudi koji su u njoj. DF je Abazoviću i Jokoviću uputio poštenu ponudu da resetujemo odnose parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. i da zajedno sa strankama manjinskih naroda formiramo vladu ograničenog mandata koja bi pripremila i organizovala parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore u jednom danu", istakao je Knežević.

On je rekao, "ako im ovaj naš predlog nije prihvatljiv, onda je sasvim logično formiranje tzv. prelazne Vlade koju bi činili svi akteri parlamentarnog života i koja bi se obavezala da sa dvije trećine izglasa izbor članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca, ali i da izglasa i izborno zakonodavstvo i definiše sveopšte izbore u jednom danu".

"Naravno, u opticaju je i skraćenje mandata Skupštini i raspisivanje parlamentarnih izbora, ali mi se u ovom trenutku čini da izuzev DF-a niko drugi nije spreman za izbore u tako kratkom roku. Nemamo namjeru nikog da ubjeđujemo da prihvati naše korektne predloge, ali svi treba da znaju da će snositi odgovornost pred građanima ukoliko ne budu politički racionalni i pragmatični, jer je ova Vlada pala i nikakva crna magija i rituali je ne mogu vratiti, čak ni u zombi stanje", naveo je Knežević.

Izvor:rtcg