Obezbijeđena sredstva za povećanje zarada u javnom sektoru

Ministarstvo finansija aktivno pregovara i finalizuje detalje u vezi novog Granskog kolektivnog ugovora za upravu i pravosuđe kojim je, između ostalog, predviđeno povećanje zarada državnih službenika i namještenika na državnom i lokalnom nivou, saopšteno je iz tog resora.

Ističu da su sredstva za povećanje zarada u javnom sektora obezbijeđena i biće realizovano nakon što se zaključi granski kolektivni ugovor čije se usaglašavanje privodi kraju.

"Budući da je njihova materija mnogo kompleksnija od samog uvećanje koeficijenata na zarade i podrazumijeva usaglašavanje mnogo drugih elemenata u funkciji poboljšanja uslova rada i statusa ove veoma brojne kategorije zaposlenih, Ministartsvo finansija u intenzivnom dijalogu sa predstavnicima reprezentativnog Sindikata uprave i pravosuđa, detaljno i uspješno finalizuje rješenja koja će biti dugoročno održiva", saopšteno je iz Ministarstva.

Naglašavaju da je Vlada odlučna da zaokruži postojeći dogovor objedinjavanjem svih značajnih elemenata tog ugovora.Predmet dogovora je da rast zarada, samo u ovoj godini, bude najmanje 20 odsto, a dogovoren je i rast u naredne dvije godine.

"Zajednički je zaključeno je da je od činjenice da li će se zarada uvećati 1. februara ili 1.marta, mnogo važnije da se, u mjeri mogućeg, značajno unaprijede i druga pitanja važna za zaposlene u državnoj službi. Značaj drugih elemenata granskog kolektivnog ugovora očigledno je nepoznanica za zlurade kritičare kojima nedostaje elementarna informisanost i razumijevanje materije. Navedeno ne čudi, ako uzmemo u obzir da su isti kreatori pogrešnih odluka, koje za posljedicu imaju ugroženo finansiranje zdravstvenog sistema i prethodno nijesu pokazali elementarnu brigu o najranjivijoj kategoriji društva- penizonerima. Izostanak znanja i informisanosti, stavljen je u svrhu manipulacije javnosti i politizacije neutemeljenih stavova", piše u saopštenju.

Izvor:rtcg