U Kolašinu počela multinacionalna zimska vojna vježba

U Crnoj Gori po prvi put se organizuje međunarodna vojna vježba “Zajednički izazov 23”, u kojoj učestvuje oko 250 učesnika iz pet država.

Komandant prvog Pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore (VCG) Miloš Gačević rekao je da je to prvi put da se na teritoriji Crne Gore organizuje međunarodna vojna vježba tog kapaciteta u zimskim uslovima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, u vježbi koja će trajati dvije sedmice, učestvuju pripadnici VCG, Austrije, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Italije i NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje.Učesnici će u širem rejona Kolašina uvježbavati napadne i operacije traganja i spašavanja, dok će komande unapređivati procese donošenja vojnih odluka.

“Cilj je podizanje nivoa interoperabilnosti i sposobnosti naših, savezničkih i partnerskih jedinica i komandi prilikom izvršavanja zadataka iz domena planinskog ratovanja”, rekao je Gačević na svečanoj ceremoniji otvaranja vježbe u kasarni “Breza” u Kolašinu.

On je naglasio da je posebno važno što vježba, pored vojnog ima i civilni karakter, što je od velikog značaja za buduću podršku civilnim institucijama.

Izvor:mina