Sad i zvanično: Vladi stigao predlog za razrješenje Brđanina

Vladi je i zvanično stigao predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina, a nakon što je za to zeleno svjetlo dala Komisija za kadrovska i administrativna pitanja.

Ukoliko bude usvojen, Brđanin će morati da napusti direktorsku fotelju, što neće biti prvi put. Uz predlog o razrješenju Brđanina figurira i rješenje da ministar unutrašnjih poslova bude koordinator Uprave policije.Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je sinoć za Televiziju Crne Gore da Brđanin treba da bude smijenjen, te da je spreman da predloži više kredibilnih kandidata za tu poziciju. Ako službenici Uprave policije, posljednjih godinu, ni ne znaju koga da oslovljavaju sa direktore, ne treba da čudi. Njihovog aktuelnog šefa Zorana Brđanina već sjutra bi opet mogla da razriješi Vlada. A uoči sjutrašnje sjednice Vlade, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović nam je saopštio da je posvećen dogovoru."Brđanin treba biti smijenjen, jer je to volja parlamenta. Spreman sam da predložim više kredibilnih kandidata", kazao je Šaranović.Brđanin je na čelnoj poziciji u Upravi policije, u dva navrata proveo dvije godine i četiri mjeseca, računajući i period tokom kojeg je bio vršilac dužnosti. Međutim, tokom 2023. godine, 43. Vlada ga je poslala na pauzu od osam i po mjeseci i to rješenjima o prestanku njegovog mandata za koja je ocijenjeno da su nezakonita. Kao pobjednik na sudu, ponovo je sjeo u direktorsku fotelju, 12. decembra.Ipak, već tada se mogla čuti nova opcija: ako Odbor za bezbjednost ne prihvati Brđaninove izvještaje o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala – ministar unutrašnjih poslova može predložiti njegovo razrješenje.I ekspresno, desetak dana kasnije Odbor odbija izvještaje iz 2022. a potom Šaranović predlaže Vladi smjenu aktuelnog direktora."Kao neko ko razumije šta je predstavnička demokratija postupio sam po onome što je zapisano u zakonu i konačno eto dobili smo valjda odgovor na pitanje da li sam ili nijesam procesuirao ka vladi predlog za razrješenje Brđanina", kazao je Šaranović.Navode o smjeni Brđanina stopirao je premijer."Mislim da je Brđanin u punom mandatu, ja ne bih volio da se igram galimatijasa kojima se igrala 43. vlada. Mislim da postoje prostori i za dogovore i za razgovor s gospodinom Brđaninom", kazao je ranije Spajić.

Šta će Vlada učiniti, te da li će i šta Brđanin preduzeti, znaćemo danas. Jasno je da je put ka razrješenju trasiralo odbijanje njegovih izvještaja na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu.Međutim, u pitanju su izvještaji iz 2022. godine koje u previđenom roku nije razmatrao prethodni saziv Odbora, što kako se navodi u presudi iz Upravnog suda, stvara pretpostavku da su odobreni.Sigurno je, u našoj ligi je sve moguće, mada u sporovima sa izvršnom vlašću, Brđanin za sada vodi 2:0.

 

IZVOR: RTCG

Foto: Boris Pejović