"Reforme i vidljivi rezultati otvorili put Crnoj Gori ka EU"

Sveobuhvatne reforme i vidljivi rezultati otvorili su nam put da u narednom, kratkoročnom periodu krenemo u finalizaciju ovog procesa i ostvarimo dugoočekivano članstvo u Evropskoj uniji, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević za Portal RTCG, povodom Dana Evrope.

Poručila je da kao neko ko snažno vjeruje u transformativnu moć procesa evropske integracije i još snažnije da je mjesto Crne Gore u porodici evropskih država i naroda, uvijek se raduje 9. maju, Danu Evrope, i poruci koju on nosi."Poštovani građani i građanke, ove godine, osim radosti zbog simbolike tog datuma, ovaj praznik dočekujemo u optimizmu i vjeri da ćemo tokom juna, na Međuvladinoj konferenciji dobiti priznanje od naših evropskih partnera za predan i naporan rad i rezultate ostvarene tokom proteklih šest mjeseci, čime ćemo sigurno zakoračiti na novu evropsku stepenicu i, uvjerena sam, ispisati novu stranicu naše evropske budućnosti", istakla je Gorčević.

Gorčević je napomenula da su tokom proteklih pola godine, Vlada i pregovaračka struktura, zajedno sa zakonodavnom i sudskom granom vlasti, radili skupa predano i vrijedno, bez pauze i odmora na svim poljima. "To je rezultiralo ispunjenjem najvažnijih privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24, ali i potvrdom da je Crna Gora spremna da povuče izdašna sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan i na kvalitetan i efikasan način zaokruži reforme i pripremi se da 2028. godine postane 28. država članica EU", istakla je ona.

Izvor:RTCG

Foto: gov.me