Država ima obavezu da se sa posebnom pažnjom odnosi prema Cetinju

Cetinje je, u duhovnom, kulturološkom i urbanističko-arhitektonskom smislu, biser Crne Gore, grad muzej i simbol prave evropske kulture, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović i poručila da država ima obavezu da se sa posebnom pažnjom odnosi prema Prijestonici.

Đurović je čestitala 13. novembar - Dan Prijestonice, gradonačelniku Cetinja Nikoli Đuraškoviću, predsjednici Skupštine Prijestonice Mileni Vujačić, odbornicima i svim građanima.

,,Upućujem najsrdačnije čestitke povodom 13. novembra, datuma kada se prisjećamo oslobođenja naše Prijestonice 1944. godine u Drugom svjetskom ratu”, navela je Đurović.

Taj dan, kako je kazala, podsjeća na slobodarski duh kojim Cetinje odiše od svog postanka, kao i na žrtve koje su naši preci podnijeli za slobodu Cetinja i domovine.

Đurović je rekla da je Cetinje vjekovima zauzimalo posebno mjesto u istoriji ne samo Crne Gore, već i cijelog Balkana, pa i Evrope.

Prema njenim riječima, bespoštedna borba za slobodu bila je vodilja svakog žitelja Cetinja, koji je na potomke prenosio vrijednosti slobodarstva, časti, hrabrosti i rodoljublja.

“U duhovnom, kulturološkom i urbanističko-arhitektonskom smislu, Cetinje je biser naše zemlje, grad muzej i simbol prave evropske kulture”, kazala je Đurović.

Međutim, kako je navela, u ekonomskom i infrastrukturnom pogledu, nažalost, Cetinje već dugo zaostaje za ostalim gradovima Crne Gore.

“Zbog toga, država ima obavezu da se sa posebnom pažnjom odnosi prema Cetinju i uloži maksimalne napore kako bi se iskoristili nesumnjivi turistički, privredni i ekološki potencijali koje grad ima i valorizovala njegova izuzetno vrijedna duhovna, kulturna i istorijska baština”, poručila je Đurović.

Izvor: Mina