Određena rješenja u nacrtu medijskih zakona mogu ugroziti javni servis

Određena rješenja u nacrtu medijskih zakona mogu donijeti negativne posljedice po održivost javnog servisa, tako da je Radio i Televizija Crne Gore već apelovala na međunarodne subjekte da pruže podršku, kazala je savjetnica generalnog direktora RTCG Aleksandra Sekulić Vojvodić.

Vesna Rajković Nenadić iz Društva profesionalnih novinara istakla je da da nacrt medijskih zakona donosi niz dobrih rješenja, međutim, za njih je problematično to što su doneseni pooštreni kriterijumi koji se odnose na izbor članova Savjeta i Agencije za elektronske medije i RTCG, ali je ostala odredba da aktuelni članovi ostaju do isteka mandata.Vukašin Pudar iz Direktorata za medije objasnio je da he nacrtom medijskih zakona prvi put uvedena definicija novinara, Fond za medijski pluralizam, koji je do sada po važećim propisima bio 0.09 odsto povećan je na 0,2 odsto, što je, kako kaže, itekako dobra stvar koja se tiče komercijalnih medija.

“Institut za evidenciju medija je znatno poboljšan, takođe institut transparentnosti finansiranja medija je poboljšan. Što se tiče Zakona o nacionalnom javnom emiteru imamo promjenu naziva zakona, pa će se zakon zvati Zakon o medijskom javnom servisu Crne Gore. Dolazimo do pooštravanja kriterijuma o biranju članova Savjeta, direktora i direktora programa”, kazao je Pudar. Objasnio je da se predviđa 11 članova Savjeta umjesto dosadašnjih devet, jedan iz Univerziteta CG, jedan iz advokatske komore.

“I još jedna bitna stvar jeste sudska zaštita prilikom imenovanja i razrješavanja direktora i članova Savjeta”, kazao je on. Savjetnica generalnog direktora RTCG Aleksandra Sekulić Vojvodić posebno je izdvojila novu odredbu kojom je predviđeno da javni servis plaća troškove prenosa i emitovanja programa RDC-u. “U važećem zakonu to je bio trošak osnivača, odnosno države, tako da vjerujemo da selektivnim pristupom, samo izuzimajući javni servis, a ne uvodeći to kao obavezu lokalnim javnim emiterima, negdje je javni servis doveden u neravnopravan položaj. Zato ćemo se mi zalagati da kroz javnu debatu obezbijednimo argumentaciju da se revidiraju određena rješenja”, kazala je ona. Kada je riječ o povećanju broja članova Savjeta RTCG Sekulić Vojvodić smatra da treba njegovati reprezentativnost i to da što veće grupacije predstavljaju mišljenje građana, ali da treba misliti i na efikasnost tog tijela i predvidjeti i sve rizike u tom kontekstu.

Izvor: Rtcg