LIJEK IZ PRIRODE: Evo zašto treba da jedete NAR svaki dan

Naučna istraživanja potvrdila su da je nar ljekovita voćka, naročito kada je muškost u pitanju.

NAUČNA istraživanja potvrdila su da je nar ljekovita voćka, naročito kada je muškost u pitanju. Naime, da bi se zaštitili od karcinoma prostate, muškarci bi svakog dana trebalo da jedu nar ili da piju po 2,5 dl soka od ovog voća. Ova ukusna i neobična voćka, kako takođe tvrde naučnici, može da poboljšava potenciju zahvaljujući obilju antioksidanasa koji dovode do bolje prokrvljenosti polnog organa.

Nar sadrži i fitoestrogene, odnosno biljne hormone kojima se pripisuje velika uloga u sprječavanju različitih oboljenja. Među njima su na posebnom mjestu hormonski zavisni kanceri, kao što je karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primijećeno je pozitivno djelovanje nara protiv depresije i osteoporoze. Vjeruje se i da je nar dobar i za rad srca, dok je opšteprihvaćen kao sredstvo protiv crijevnih parazita.

Nar je blagotvoran i u liječenju posekotina, opekotina i drugih rana. Tvrdi se i da je nar voćka protiv starenja, a zagovornici tradicionalne medicine poručuju da se redovnim konzumiranjem nara jačaju nokti i kosa.

Da biste lakše očistili plod nara, isjecite ga napola. Polovinu uhvatite prstima lijeve ruke tako da isječena strana nara bude okrenuta prema dlanu, ali da ga ne dodiruje. Ruku držite nad tanjirom ili posudom u koju ćete sakupiti sjemenke. U drugu ruku uzmite kašiku i njome nešto jače udarajte po okrugloj strani nara. Sjemenke će od udaraca neoštećene ispasti iz svojih udubljenja.

Osim za ishranu, nar se, odnosno sjemenke ovog voća, koriste i za pravljenje ulja. Ovaj proizvod je idealan za njegu suve kože, sklone ekcemima, pa čak može da ublaži i posljedice psorijaze. Riječ je o vrlo blagom ulju koje ima snažna protivupalna i antimikrobna svojstva.

 

Izvor: novosti