Ovo su najveće greške u kuvanju

Čak i ljudi koji godinama, pa i decenijama kuvaju, nisu nepogrješivi za šporetom.

Ovo su neke od najčešćih grešaka u kuhinji, pa obratite pažnju na njih kad sljedeći put uzmete varjaču u ruke.

Sve kuvate sa maslinovim uljem

Ekstra djevičansko maslinovo ulje jeste zdravo i osnova je mediteranske ishrane, ali ne ide u sve. Ne treba da ga koristite na visokim temperaturama, pa ono nije pravi izbor za prženje pomfrita ili bifteka.

Mjerite suve sastojke u posudi za mjerenje tečnosti

Dok u kuvanju i nije toliko važno izmjeriti sve sastojke, u pravljenju torti i tijesta, pravilna gramaža je osnova. Zato ne mjerite brašno, šećer i ostale suve sastojke u posudi u kojoj mjerite mlijeko. Najbolje je da koristite vagu ili specijalnu mjericu koja dozvoljava da višak brašna otresete i tako potpuno ispratite recept.

Stalno koristite tiganj koji se ne lijepi

Tiganj sa specijalnim premazom na koji se hrana ne lijepi dobar je za palačinke, jaja i tost, ali ne za sva jela.

Stavljate hladno meso u zagrijan tiganj

Gotovo u svim receptima naći ćete podatak da prije prženja šnicli treba da zagrijete tiganj, ali rijetko gdje piše da u njega ne smijete staviti meso iz frižidera. Ako to uradite, rizikujete da spoljašnjost bude gotova, a da šnicla unutra ostane živa. I zato, neka meso prvo “odleži” na sobnoj temperaturi.

Ne sušite povrće

Kad operete pečurke, spanać, blitvu ili neko drugo povrće, obavezno ga osušite ubrusom, pa tek onda ubacite u tiganj. U suprotnom, povrće će postati gnjecavo kad višak vode dođe u dodir sa uljem.

Izvor: CdM