Na izmaku zime revitalizujte i osvježite kožu mezoterapijom

 Mezoterapija je savremena, nehirurška metoda, kojom se unose aktivni sastojci u srednji sloj kože, mezoderm, po čemu je i dobila ime. Cilj je podmlađivanje, regeneracija, umanjivanje bora, usporavanje starenja, ublažavanje ožiljaka i kapilara, te zatezanje opuštene kože na licu, vratu i tijelu.

 Sloba Bubanja, vlasnica beauty centra “Estebel” podsjeća da se za ovu metodu u svijetu zna skoro pola vijeka, a primjenjivala se sa više ili manje uspjeha. U razgovoru za Radio Bijelo Polje, ona kaže da je prije tri decenije francuska Akademija za medicinu i estetiku  mezoterapiju  uvrstila u svoj program i tek tada je počela ekspanzija ove metode u kozmetici.

“Slučajno je jedan francuski ljekar dajući  pacijentu anesteziju primijetio da se na tom mjestu poboljšalo stanje kože. Od tada pa do nedavno, primjenjivao se  klasični način rada, koji je podrazumijevao da ljekar ubodima igle na svaka dva kvadratna santimetra, lokalno, na ugrožena mjesta, ubrizga male količine aktivnih sastojaka, u zavisnosti od toga koji je efekat želio da postigne. Ono što je kočilo i usporavalo napredak ove metode u estetici su neželjene pojave, koje su bile propratni dio ove metode. Ubodi iglom na koži ostavljaju neprijatne tragove poput tačkica, otoka i podliva, koji su trajali više dana na mjestu uboda, zatim krvni podlivi i ograničenja primjene ove metode, kad je zdravlje u pitanju. Svi ovi faktori su ograničavali upotrebu ove zaista efikasne metode”, ističe Bubanja.

 U čemu je tajna mezoterapije aparatom

Zbog neprijatnih efekata koje ostavlja klasična mezoterapija iglicama, nauka se pobrinula da za mezoterapiju u kozmetičkim centrima napravi aparat koji predstavlja modernu bezbjednu, neinvazivnu, bezbolnu a mnogo jeftiniju alternativu klasičnoj mezoterapiji. To je novi način dopremanja bioaktivnih supstanci u mezoderm.

“ Ovaj pronalazak nauke se pokazao kao izuzetno efikasan, bezbjedan i luksuzan tretman, jer ne zahtijeva duži oporavak, nema neželjenih  efekata s obzirom da aparat potiskuje koktele duboko u kožu, bez neprijatnih uboda iglicama i bez povređivanja kože. Unošenjem posebnih sastojakau u pojedine zone na koži, odredjeni nedostaci kože se mogu ublažiti za samo nekoliko tretmana.  Unošenjem sastojaka koji nedostaju koži, podstiče se  razvoj novog vezivnog tkiva i sprečava razgradnja postojećih vlakana, što dodatno poboljšava izgled kože. Ujedno, to znači i da efekat svakog narednog tretmana traje duže i daje sve vidljivije rezultate. Aparatom se dodaju svi neophodni sastojci. Minerali, vitamini, hijaluronska kisjelina koja je jedan od glavnih sastojaka kože i mnogi drugi sastojci  koji  kožu čine čvrstom, elastičnom, napetom, jedrom  i mladalački svježom”, kažu u Estebel-u.

 

Prednosti mezoterapije aparatom

 U mnogim slučajevima mezoterapija aparatom, postaje metoda izbora. Ovom najnovijom  transdermalnom metodom, u mezoderm mogu da se potiskuju sve hidrosolubilne aktivne materije, kozmetički preparati, kreme, serumi, gelovi i sve ostale supstance koje imaju sposobnost prenošenja elektroporacijom.  Elektroporacija znači da djelovanjem na kožu, električna energija mijenja njene karakteristike. Otvaraju se sitni kanali pomoću kojih ćelije komuniciraju i omogućavaju prolaz  preparata, koji u drugim okolnostima ne bi mogli prodrijeti do  mezoderma. Kada su ti kanali otvoreni u mezoderm unosimo razne nutritijente.

 “Prednost aparata je i u tome što jednim tretmanom mogu da se tretiraju cijele regije, da se kombinuje nekoliko preparata i hranljivih sastojaka a da se pritom napravljeni koktel ravnomjerno resorbuje i ubrzava oporavak kože. Kokteli koji se unose u mezoderm na ovaj način, aktiviraju funkcije kože, vraćaju tkivu zdrav i mladalački izgled i usporavaju starenje. Kokteli koji se unose preko kože kombinuju se u zavisnosti od stanja kože i problema koje treba rješavati. Vrste supstanci, koncentracija i količina pojedinih sastojaka u koktelu odredjuju se po strogo utvrdjenim pravilima, što zavisi od regije koja se tretira, stanja kože i efekta koji klijent želi da postigne. Ovom metodom u mezoderm se unose vitamini, hijaluronska kisjelina, kolagen, aminokisjeline, sredstva za poboljšavanje cirkulacije i aktiviranje oslabljenih funkcija kože, koji daju koži glatkoću, elastičnost i mladalački izgled i koji su ključni faktori za njeno održavanje, jer jačaju vezivno tkivo i koža djeluje zategnutija”, ističe Bubanja.

Ona naglašava da kad je u pitanju zrela koža, mezoterapija aparatom se smatra lijekom izbora za usporavanje procesa starenja, smanjenja i ublažavanja bora kao i za poboljšavanje tonusa. Kad se unose aparatom, preparati se mnogo brže i ravnomjernije resorbuju, a kokteli koji obezbjeđuju vlagu i koji su neophodni za oporavak i vidno poboljšanje opšteg stanja kože, potiskuju se u duboke slojeve bez ikakvih negativnih propratnih reakcija i uz potpunu resorpciju svih neophodnih supstanci. Važno je, kaže, da kozmetičar zna koje kombinacije aktivnih sastojaka u koktelu treba da primijeni za svakog klijenta posebno.

 Kombinovanje koktela za mezoterapiju

Svi kokteli se kombinuju po tačno odredjenoj šemi i tada daju savršene rezultate,  jer mezoterapija zauzima vodeće mjesto u poboljšanju regeneracije, izgleda i opšteg stanja kože. Osim uočljivog kozmetičkog učinka, unošenjem hranjivih sastojaka i elemenata za dubinsko vlaženje, koža postaje manje osjetljiva na nepovoljne klimatske uslove, mnogo bolje podnosi  hladnoću i vjetar. Ako se ovome dodaju još i vitamini, hijaluron, elementi  za pospješivanje mikrocirkulacije  koža će  izgledati  mnogo svježije i zategnuta sa dobrim tonusom. Kad govorimo o mezoterapiji  aparatom, važno je istaći da je to bezbolna, bezbjedna, sigurna i luksuzna metoda, nakon  koje ne ostaju krvni podlivi i otoci, kao kod stare, klasične metode koja se radila ubodima iglom. Ovo je značajan napredak  jer mezoterapija jača mikrocirkulaciju, ubrzava lipolizu, podmlađuje kožu i poboljšava opšte stanje.  Efekti mezoterapije su vidljivi već nakon prvog tretmana. Broj tretmana zavisi od stanja kože, ličnih navika, godina starosti, načina života, ishrane, ali i od toga, koliko često se posjećuju kozmetički saloni, jer je mezoterapiju najbolje kombinovati sa drugim kozmetičkim procedurama.