Zašto je važno OPRATI novu odjeću prije nošenja?

Kada kupite novu odjeću, sigurno želite da je odmah obučete. Međutim, postoje dobri razlozi da to ne učinite...

Prvo razmislite o svim ljudima koji su probali stvar koju ste kupili. Vi ne znate da li je tu bluzu ili pantalone probala uredna dama koja održava dnevnu higijenu. Takođe ne znate da li neko boluje od nekog kožnog oboljenja.

Profesor dermatologije na Univerzitetu Kolumbija, Donald Belsito, upozorava da nova stvar može dovesti do iritacije i svraba pa čak i pojave gljivica. Međutim, prijetnja nisu samo ljudi koji su isprobali stvar dok je bila u radnji. Dermatolog Lindsi Bordone sa Univerziteta Kolumbija kaže:

„Uvijek morate oprati odjeću koju ste kupili, čak i ako je kupljena preko interneta i ako ste sigurni da je niko prije vas nije probao. Proizvođači i prodavci odjeće često koriste posebne konzervanse koji pomažu da se spriječi vlaga i zagađenje odjeće dok se transportuje i skladišti u magacinima. Na primjer, mnogi proizvođači koriste formaldehid smole, koje dodatno pomažu očuvanju odjeće tako da se ne vide tragovi gužvanja.“

S jedne strane, formaldehid smole smanjuje gužvanje stvari, a s druge strane - mogu da izazovu ekcem. Međutim, negativni uticaj nove odjeće na koži može se izbjeći ako prije prvog nošenja obavezno operete odjeću prema uputstvima na etiketi.

 

IZVOR: zenskimagazin.rs