Psihološki trikovi: Evo kako da uvijek dobijete ono što želite

Svako od nas ponekad se nađe u situaciji koju teško može da kontroliše. Pod ovim ne podrazumijevamo situacije koje utiču na izliv emocija, već kada se neko “uvuče” u naš mozak i poigrava sa našom psihom. 

Donosimo vam je moćne psihološke trikove koji će vam pomoći da prepoznate kada neko pokušava da manipuliše vama ili da vas prevari. Jednom kada ih naučite moći ćete da izbjegnete razne zamke.

 

10. Senzacionalizam

Potreba da budemo dio zajednice nam je osnovna urođena potreba. Sajtovi za rezervisanje hotela često to koriste protiv nas. Kada nude svoje usluge, uz mogućnost rezervacije najčešće viđate: još jedna soba je dostupna, ista soba je upravo rezervisana, dvoje ljudi upravo gleda ovaj oglas itd. U 90% slučajeva ovo je laž.

 

9. Miješanje činjenica i mišljenja

Osnovni cilj manipulatora je da stvori iluziju određenim činjenicama kako ne biste primijetili da pokušava da vas navede na put koji on želi. Na primjer, ako nekoga želite da otpustite prvo ćete mu pokazati da je dobar radnik. Opuštate nekoga samo ako ne radi dobro. Dakle, ne vjerujte u to. Svoje radne sposobnosti procjenjujte odvojeno od toga, prenosi Stil.

 

8. Stereotipi

Lav Tolstoj je napisao: “Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način!” Kada se služimo stereotipima, nesvjesno ih projektujemo na naš život. Ovo može biti izazvano potrebom da osjetimo da smo u zajednici sa drugima. Sljedeći put kada poželite da budete kao neko drugi, zapamtite odakle ta potreba proizilazi.

 

7. Ne mislite. Vjerujte!

Svi oni koje žele da vuku konce žele da eliminisu “žrtvinu” svijest i liše je sposobnosti da formira logično mišljenje i tako nametne svoje besmislene ideje. Vi mislite da donosite svoje odluke, ali to je samo iluzija. Da biste ovo izbjegli, stanite i razmislite koje su posljedice ako ne uradite to što vam je rečeno. Nije dobro kada ne zadovoljavate svoje potrebe, ali to ne važi i za one nametnute.

 

6. Tehnika “vrata u lice”

Ako kod nekoga izazovate osjećanje krivice lakše čete dobiti ono što želite. Ako prvo iznesete veći zahtjev koji neko odbije, lakše će prihvatitit manju uslugu koja vam je zapravo i potrebna, jer će mu se činiti razumnijom. Pored toga, ovo će ljude natjerati da se osjećaju obaveznim da vam pomognu. U ovom slučaju zapamtite da kada vam neko učini uslugu, dovoljno je hvala. Ne morate da vratite svako dobro djelo koje je učinjeno za vas.

5. Nesvakidašnji rječnik

Kada koristimo specifičnu terminologiju, time namjerno smanjujemo intelektualni status našeg sagovornika. On se može osjećati nelagodno, jer će imati osjećaj da je nesposoban i da ne može da vas prati u razgovoru. Kako biste smanjili ovu neprijatnost, citirajte poznate ljude. Ovo će vam pomoći da usmjerite konverzaciju kako vi želite.

 

4. Metoda fragmentacije

Poenta je da ne otkrivate sve činjenice o svom životu, već samo one koje želite. Mada, posebna činjenica izvučena iz konteksta neće stvoriti kompletnu sliku. Na primjer, manikir vas je slučajno povrijedio jer ste pomjerili ruku i zbog toga ćete napustiti salon sa lošim iskustvom i mišljem, iako to ne znači da su cio salon i osoblje loši.

 

3. Prethodni dogovor

Ponekad nemamo vremena da posmatramo događaj iz svih uglova i zato uradimo nešto nenormalno. Zapamtite da u svakoj situaciji možete da kažete ne ili da nađete neki kompromis. Tada, sagovornik može upotrijebiti rečenice poput “Obećao si mi da ćes da pomogneš”, ili “Mislio sam da mogu da se oslonim na tebe”. Ne pristajte na nešto što ne želite samo zbog krivice!

 

2. Gebelsov metod

Svaki oglas je dobar primjer za to. Ne dozvolite da manipulišu vama i da vam kažu da niste doboljno dobri.

 

1. Neproduktivni argumenti

Prema istraživanju, ishod 60% situacija će biti pozitivan ako koristite riječi “zato što, jer, iz tog razloga”. Razlog je to što ove riječi zvuče razumno i zbog toga će se sagovornik češće saglasiti sa vama. Bitno je da dobro slušate riječi koje idu nakon toga, kako ne biste pristali na nešto što ne želite.

Sad znate osnovne trikove za manipulaciju i kako da ih izbjegnete. Bez obzira na to koji su vaši planovi za budućnost, možete da birate da li ćete to postići sami ili uz pomoć trikova.

 

Kada dobro razmislite, mnogo bolje ćete se osjećati ako se ne igrate sa nečijim osjećanjima pomoću trikova.

 

Izvor: Cdm