Detoksikacija, nezaobilazan tretman u kozmetici

Detoksikacija je izbacivanje toksina, slobodnih radikala, soli, masnoće i ostalih štetnih sastojaka iz organizma. To je zapravo eliminacija toksičnih materija, koje su produkti raspadanja a koje  se  svakodnevno nakupljaju u našem tijelu, ometajući normalan metabolizam, cirkulaciju  i razmjenu materija. U kozmetici je  detoksikacija  uobičajena procedura koja je neophodna za lijep, zdrav i ujednačen  izgled kože, kazala je za portal Radija Bijelo Polje, kozmetičarka Sloba Bubanja.

“Radi se tako da se na početku tretmana pilingom uklone izumrle ćelije, nakon čega se znojenjem otvaraju pore i na kraju limfnom drenažom se eliminišu svi štetni sastojci, a koža oslobađa za obavljanje svakodnevnih funkcija. Detoksikacija može da se radi na više načina i svaki od njih ima isti cilj, a to je oslobađanje kože, potkožnog tkiva i organizma u cjelini od štetnih sastojaka koji usporavaju normalno funkcionisanje kože. Može da se radi  kombinacijom aromaterapije, specijalnih esencijalnih i aromatičnih ulja koja su namijenjena za ovakve procedure i specijalnih preparata koji pospješuju izbacivanje toksina kroz otvorene pore”, priča Bubanja.

Postupak detoksikacije

Objašnjavajući postupak detoksikacije, Bubanja ističe da se klijentima preporučuje umotavanje u termo ćebe sa infracrvenim zracima, koje je namijenjeno  za sve kozmetičke tretmane kod kojih je neophodno otvaranje pora i znojenje. Ovaj tretman se bazira na zagrijavanju tijela do tačke znojenja, čime se otvaraju pore, izbacuju toksini i slobodni radikali, stimuliše cirkulacija, a istovremeno i detoksikacija cijelog tijela. Detoksikacija se radi za tretmane celulita, kod povećanih masnih naslaga, viška kilograma, zadržavanja tečnosti, otoka, poremećaja limfne cirkulacije i drugih poremećaja, gdje je potrebno prije početka drugih tretmana uraditi dobru pripremu kože i potkožnog masnog tkiva. To je najlakša metoda znojenja i sagorijevanja masnoća.  Nova generacija termo sauna sa infracrvenim zracima ima dodatni efekat infracrvene saune, koja stimuliše lakše obnavljanje tkiva. Na ovoj “termosauni”  klijent sam određuje temperaturu na različitim djelovima tijela. Temperatura se podešava u zavisnosti  od klijenata i njihovih potreba.

 Preparati za dobru detoksikaciju

Važno je odabrati  adekvatne  preparate, naročito one sa visokim koncentracijama mineralnih soli, kalcijuma, magnezijuma i drugih sastojaka koji pospješuju izbacivanje toksina i limfnu drenažu. Ovako urađenim tretmanom detoksikacije postižu se izvanredni rezultati. Piling koji je sastavni dio procesa detoksikacije, radi se blagim masažnim pokretima radi lakšeg i jednostavnijeg oslobađanja svih materija koje ometaju njene normalne funkcije. Poslije temeljnog  pilinga  klijenta treba umotati u foliju pa  u već zagrijano termo ćebe. Umjesto termoćebeta mogu se koristiti  i drugi načini zagrijavanja tijela kao što su sauna, vodeni krevet, parno kupatilo.

“Detoksikacija se preporučuje kod oslabljene razmjene materija, kod teških, umornih i natečenih nogu, kod celulita, pušača i osoba koje dugo borave u zadimljenim i zagušljivim prostorijama. Naročito  se preporučuje nakon zime, jer je tokom zimskih mjeseci razmjena materija smanjena, ćelije brže izumiru, talože se na površini, zatvaraju pore, a usled usporene cirkulacije tonus mišića slabi, koža se opušta, mlitava je i počinje da stari”, naglašava vlasnica beauty centra “Estebel”.

 Limfna drenaža sastavni i obavezni dio detoksikacije

Svaki tretman detoksikacije, problem sa zadržavanjem tečnosti, anticelulit ili tretman mršavljenja, treba završiti limfnom drenažom.                                                Limfna drenaža je specijalna terapeutska masažna tehnika, kojom se ubrzava cirkulacija limfe i odvođenje štetnih materija iz međućelijskih prostora, pomoću limfnih puteva, da bi se koža oslobodila toksina, slobodnih radikala, celulita i masnih naslaga. Limfni sistem se sastoji od limfe, limfnih sudova i limfnih žlijezda (limfnih čvorova) iz kojih, posebnim drenažnim pokretima i pritiskom na određene tačke, dreniranjem, eliminišemo štetne sastojke i raspadne produkte koji ometaju razmjenu materija. Limfni sistem je čistač organizma, ima ulogu transporta, koji se obavlja pomoću kontrakcija,  i svi štetni produkti se iz limfnog  sistema,  dalje metaboličkim procesima, izbacuju iz organizma. Detoksikacija, limfna drenaža, piling tijela i masaža  su najčešći zahtjevi klijenata u kozmetičkim salonima, bez obzira na godišnje doba, godine starosti i pol. Da bi rezultati bili vidljivi, treba  koristiti efektne koncentrovane supstance, najčešće iz mora, koje su specijalno formulisane i igraju značajnu ulogu u terapeutskoj primjeni  u ovim procedurama.

 Produkti iz mora nezamjenjivi u eliminaciji toksičnih materija

Proizvodi iz mora, bilo da su to alge, morske trave, glina ili morske soli, nezamjenljivi su za proces detoksikacije. Ovi preparati pomažu u očuvanju i poboljšanju opšteg stanja i izgleda kože. Imaju sposobnost da vezuju kiseonik u ćelijama, stimulišući fibroblaste(matične ćelije) da stvaraju kolagen, usporavajući  starenje i poboljšavajući vitalnost i elastičnost kože, detoksikaciju organizma i pospješujući izbacivanje štetnih sastojaka.

“Eliminacijom toksičnih materija koje se svakodnevno nakupljaju u našem tijelu, a koje ometaju normalan proizvodima iz mora, postižu se jako dobi rezultati pravilnom kombinacijom sastojaka koji imaju stimulišuća svojstva na fibroblaste zadužene za stvaranje kolagena a koji potpomažu mehanizme vezivanja kiseonika u ćelijama. Zahvaljujući visokim koncentracijama mineralnih soli i drugih sastojaka koji pospješuju izbacivanje toksina uz pomoć  limfne drenaže, postižu se izvanredni rezultati naročito kod teških, umornih i natečenih nogu, svih stadijuma celulita, a naročito poslije dugih dijeta nakon kojih je koža opuštena i bez tonusa. Sve ovo govori koliko je važna detoksikacija i na koji način pomaže  očuvanju opšteg stanja kože, usporavanju starenja i poboljšavanju vitalnosti i elastičnosti kože”, ističe Bubanja.