Periwinkle: Neobična boja koja pristaje svima i svemu

Plava je najčešće upotrebljavana boja na svijetu u umjetnosti i dizajnu. Takođe, to je i dominantna korporativna boja, jer asocira na stabilnost, stručnost, znanje, inteligenciju i lojalnost.

Plava boja pripada osnovnim, hladnim bojama i podsjeća na vodu i nebo. Svijetloplave nijanse povezuju se sa zdravljem, mirom i razumijevanjem. Tamnoplavi tonovi predstavljaju moć, znanje, integritet i ozbiljnost. Često je karakterišu kao opuštajuću i urednu boju, tako da se često koristi za postizanje mira i spokoja. Međutim, plava ponekad nije dovoljna.

Iako je sama plava boja duboka i smirujuća, izvršna direktorica "Sensational Colora" Kejt Smit tvrdi kako se u paleti plave krije i jedna nijansa koja pristaje baš svima - riječ je o nebeski plavoj boji periwinkle.

Periwinkle je prije svega biljka, a ne samo boja. Periwinkle znači zimzeleno, što se čini pomalo zbunjujućim za purpurno plavkastu nijansu, ali ima smisla ako znate da je zimzelen biljka koja ima ljubičaste cvjetove.

Biljka se naziva manjom travom i njeni su cvjetovi boje baršuna. Ponekad se naziva i cvijetom smrti zbog mračne prošlosti. Uprkos svojoj prošlosti, periwinkle je postala savršena simbioza boja koje se savršeno uklapaju sa svim bojama u dizajnu, modi i industriji ljepote. Periwinkle boja naziva se i lavandaplava. Dakle, riječ je o lavandi s tračkom plave boje.

Ovo je zahvalna boja, jer pored toga što stručnjaci za boje kažu da stoji dobro svima, ona ima širok dijapazon za "igranje" sa drugim bojama, tako da uz nju, ukoliko kombinujete, na primjer, odjeću prekrasno ide narandžasta, koja joj stoji nasuprot u kolutu boja.

Mekana periwinkle i živopisna narandžasta su dinamični duo - razlika u intenzitetu je ključna.

Za stvaranje periwinkle boje počnite s crveno-bijelom bojom kako biste stvorili ružičastu bazu. Zatim dodajte svijetloplavu kako biste stvorili ljubičastu. Zatim možete dodati još plave, ali ako dodate previše plave boje, dobićete safirno plavo, stoga morate biti pažljivi. No, ako budete imali previše ljubičaste, rizikujete da dobijete boju patlidžana. Zato miješajte vrlo sporo, dodajući samo malo kako biste dobili pravu nijansu.

Periwinkle - zimzelen

Periwinkle cvijet ili zimzelen je rod zeljastih biljaka iz porodice zimzelenovki (Apocynaceae). Visine do 40 cm, karakterišu ga zeleni listovi često obrubljeni bijelom bojom. Nasuprotno su raspoređeni, ovalni ili okrugli, sjajni, kožaste strukture. Cvjeta tokom cijele godine ljubičastoplavim ili bijelim bojama cvjetova koji su cjevasti i sastoje se od pet latica.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić