Tečnost koja čini čuda za kosu u hladnim danima

Kosa, kao i koža, odraz su promjena u organizmu i najčešće prvi znak da nešto nije u redu.

Stil života koji vodimo, preparati koje koristimo, spoljni uticaji poput sunca, vjetra i vlage utiču na stanje kose, jednako koliko i hrana koju unosimo.

Kako stručnjaci savjetuju, prva i osnovna stvar koju treba da uradite da bi vaša kosa bolje rasla je da pijete dovoljno vode.

Osim toga, bitna je i konzumacija nutrijenta, a posebno se ističe biotin koji se nalazi u dodacima ishrani. Njegova uloga je podsticanje proizvodnje keratina, proteina koji je ključan za kvalitet kose.

Tu pomaže i vitamin E, posebno kod oksidativnog stresa i slobodnih radikala koji štetno utiču na vlasište. Što se samih rituala, koji pomažu kvalitetu kose tiče, jedan od važnijih je masaža.

Za to su pogodne uljane teksture, koje prijaju vlasima, dok masaža podstiče cirkulaciju.

Ali ono što ima nebrojeno blagodeti za vašu kosu je tečnost, posebno popularna u posljednje vrijeme - pirinčana voda.

Ona prija vlasištu, jer je skrob njen glavni sastojak. Skrob formira površinu oko vlasi kose kako bi ojačao korijen i podstakao bolju hidrataciju i minimalno isušivanje.

Kako se pravi pirinčana voda za kosu

Kako bi ova tečnost uvijek bila svježa, preporuka je da ne pravite velike količine, već da za početak napravite dva litra pirinčane vode.

Potrebno je:

500g pirinča

2l vode

Pirinač stavite u vodu i na umjerenoj temepraturi ga kuvajte dok ne proključa. Čim proključa, procijedite vodu.

Voda koju ste dobili jeste tečnost za kosu.

Blago zamućenu tečnost ohladite, pa je koristite za ispiranje kose. Biće dovoljno da pola litra pirinčane vode iskoristite za jedno ispiranje. Ostatak pirinčane vode čuvajte u frižideru do sljedeće upotrebe.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić