Ispijanje zelenog čaja je ključno za mršavljenje

Zeleni čaj je povezan sa nizom zdravstvenih prednosti. Ovaj napitak ubrzava metabolizam i pomaže u gubitku kilograma zahvaljujući velikoj količini polifenola, biljnog sastojka koji je povezan sa nizom zdravstvenih blagodati, poput ublažavanja upala i mršavljenja.

Osim toga, zeleni čaj je bogat i antioksidansom epigalokatehin-3-galat, poznatiji kao EGCG. Antioksidansi štite ćelije i molekule od štete koju mogu uzrokovati slobodni radikali. Ova grupa sastojaka pojačava metaboličku aktivnost koja može spriječiti nakupljanje kilograma, ali može i pomoći u održavanju težine. Ta komponenta može pojačati termogenezu - način na koji tijelo koristi energiju za grijanje pa može smanjiti apetit.

Jedno je istraživanje čak otkrilo da je ekstrakt zelenog čaja povećao sagorijevanje kalorija za četiri odsto. Treba napomenuti da zeleni čaj sadrži i kofein. Redovno konzumiranje zelenog čaja može poboljšati fizičke performanse zahvaljujući sposobnosti kofeina da pretvara masne kiseline iz tkiva u energiju.

Koliko zelenog čaja trebate piti?

Većina studija pokazala je da dvije do pet šoljica zelenog čaja mogu imati izuzetno pozitivne učinke na zdravlje srca i smanjenje rizika od dijabetesa, a takođe mogu pomoći i u mršavljenju. Ipak, metabolizam nije isti kod svih.

Zbog velike količine antioksidansa i protuupalnih svojstava, zeleni čaj može biti koristan za ishranu, ali neće vas magično učiniti mršavima. Možete dodati i đumbir, ružmarin ili origano jer su i te namirnice izuzetno bogate antioksidansima.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić