Kako psiholozi tumače neke od najčešćih snova

 Šta znači kad sanjate da padate ili bježite od nekoga? Da li su snovi samo projekcija našeg užurbanog načina života, napetosti koju osjećamo zbog posla i drugih obaveza ili oni zaista kriju neku dublju poruku?

O ljudskim snovima je napisan veliki broj knjiga, a jedan od istraživača koji smatra da su snovi zaista "nešto više" je i psiholog Ian Valas, koji je u svojoj tridesetogodišnjoj praksi objasnio više od 150.000 snova.

Za portal IFLScience odabrao je devet najčešćih snova koje ljudi sanjaju, a potom ih je objasnio:

  1. Pronalaženje nove i nekorištene sobe u vašoj kući ili stanu

Valas tvrdi kako, u kontekstu snova, prostorije u enterijeru zapravo predstavljaju razne aspekte karaktera. Stoga, ako u snu vidite do tada nepoznatu sobu, najverovatnije ćete brzo otkriti skriveni talent za koji do tada niste znali da posjedujete. Ono što treba da učinite je da pokušate da što više vremena posvetite onome za šta niste imali vremena, a što biste možda mogli da nazovete svojim skrivenim talentom.

  1. Gubljenje kontrole nad automobilom

Prema psihologu, auto u snovima predstavlja sposobnost napretka prema određenom cilju. To bi značilo da u svakodnevnom životu imamo osjećaj nedovoljne kontrole na putu do uspjeha. Valas savetuje da u danima kad sanjamo ovakve snove treba da se prepustimo svojim instinktima i da pustimo da stvari teku svojim tokom.

  1. Padanje

Padanje, neprijatan san koji je svako barem jednom sanjao, ukazuje na to da se prečvrsto držimo određene situacije u stvarnom životu. Ono što podsvijest želi da nam poruči je da treba da se opustimo i prepustimo da se stvari dešavaju spontano, jer će jedino tako sve polako doći na svoje mjesto.

  1. Letenje

San u kojem imate sposobnost da letite ukazuje na to da ste u stvarnom životu konačno "pustili" ljude i situacije koje se vas sputavale, tvrdi Valas.

  1. Odlazite na ispit nepripremljeni

Ispiti u snovima predstavljaju način na koji ocjenjujemo sami sebe u stvarnom životu, odnosno u kojoj smo mjeri kritični prema sopstvenim postupcima. Ian Valas smatra da nam ovi snovi poručuju da treba da smanjimo samokritiku i da postanemo svjesni svojih dobrih strana i kvaliteta.

  1. Golotinja u javnosti

Odjeću koristimo kako bi se na svojevrstan način predstavili ljudima oko sebe. Ako u snu sanjamo da smo goli na javnom mjestu, san nas najvjerovatnije upućuje na situaciju u kojoj smo se osjetili ranjivo. Valas savjetuje da je to znak da treba da se otvorimo prema drugima. To je najbolji način da se pokažemo u potpunosti i da iskažemo naše pravo Ja. Sa njima će se pojaviti sve one naše dobre osobine, karakter, ali i naši talenti.

  1. Nemogućnost pronalaženja toaleta

S obzirom na to da su toaleti mjesta na kojima obavljamo naše najosnovnije potrebe, Vačas je pronašao vezu s nekim ličnim potrebama koje u stvarnom životu imamo, a nismo u mogućnosti da ih izrazimo ili ostvarimo. Psiholog smatra da se ovi snovi javljaju u trenucima kad bismo više pažnje trebali da posvetimo samima sebi, a manje ljudima oko nas.

  1. Ispadanje zuba

Jeziv san koji su mnogi sanjali Ian Valas opisuje kao stanje uma koje nas upućuje da imamo problem s sopstvenom sigurnošću i samopouzdanjem. Psiholog savjetuje da situaciju zbog koje se tako osjećamo treba da sagledamo iz drugog ugla, odnosno da pokušamo da joj pristupimo kao izazovu, a ne nečemu što će nas u potpunosti obeshrabriti.

  1. Bijeg od nekoga

Ukoliko sanjate da neko trči za vama, a vi bježite – vi bukvalno bježite od problema u stvarnom životu, kaže Valas. Zanimljivo je da se zapravo mi podsvjesno želimo da se suočimo s tim problemom, ali ne znamo kako. Psiholog savjetuje jedino ako pristupimo rešavanju problema možemo umiriti svoj um i tijelo.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić