Bil Gejts preporučuje ovih pet knjiga za predstojeće novogodišnje praznike

Američki multimilijarder, suosnivač Microsofta Bil Gejts preporučuje pet knjiga za koje smatra da ih treba pročitati tokom predstojećih novogodišnjih praznika.

Njegova preporuka je i da ljudi čitaju više knjiga iz oblasti naučne fantastike.

Gejts svake godine objavi listu knjiga za koje ocijeni da ih treba pročitati u navedenom periodu godine.

Na posljednjoj listi su i dvije knjige iz oblasti naučne fantastike. Kako je sam naveo, kao dijete je bio opsjednut naučnom fantastikom.

Tokom odrastanja je manje čitao djela na ovu temu. Poručio je da sada čita knjige koje bi volio da ih je imao u djetinjstvu.

Gejts je istakao da je u mladosti čitao djela Edgara Ricea Burroughsa i Roberta Heinleina. Prisjetio se i da je s preminulim prijateljem iz djetinjstva i takođe saosnivačem Microsofta Paulom Allenom proveo sate razgovarajući o trilogiji Isaaca Asimova "Foundation".

Na spomenutoj listi knjiga su i one, za koje je naveo da su ga podstakle da razmisli o tome kako se tehnologija može upotrijebiti za suočavanje s različitim izazovima.

Prema pisanju CNBC-a, ovo nije iznenađujuće s obzirom na to da je posljednjih godina posvećen razvoju tehnologije za suočavanje s klimatskim promjenama. U februaru ove godine je objavio knjigu "Kako izbjeći klimatsku katastrofu" (How to Avoid a Climate Disaster).

Gates je preporučio sljedećih pet knjiga:

"Klara i Sunce" (Klara and the Sun) čiji je autor Kazuo Ishiguro;

"Projekt Zdravo Marijo" (Project Hail Mary) čiji je autor Andy Weir;

"Hiljadu mozgova: Nova teorija inteligencije" (A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence) čiji je autor inovator Jeff Hawkins

"Razbijač kodova: Jennifer Doudna, uređivanje gena i budućnost ljudske rase" (The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race) čiji je autor Walter Isaacson;

"Hamnet" čiji je autor Maggie O'Farrell.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulic