Šta se dešava u tijelu ako popijete čašu vode čim ustanete

Kao što već svi znamo, hidratacija je ključna za pravilno funkcionisanje našeg tijela, a ispijanje vode ima i kratkoročne i dugoročne benefite po naše zdravlje.

U toku dana stručnjaci savjetuju da popijemo oko dvije litre vode, a s ovim ritualom bi trebalo početi odmah čim se probudimo.

Zdravlje kože

Voda pomaže našem tijelu da se brže oslobodi toksina, a samim tim i naša koža postaje zdravija i sjajnija. Studije su pokazale da ispijanje vode ujutro poboljšava cirkulaciju i utiče na stvaranje novih ćelija, dok manjak vode u organizmu s druge strane utiče na pojavu bora i dubljih proširenih pora.

Višak kilograma

Pored toga što ispijanjem vode bivamo manje gladni i nemamo "napade gladi", ispijanje vode ujutro pomaže tijelu da izbaci toksine, a u isto vrijeme, pokrećemo i rad crijeva.

Ubrzavanje metabolizma

Ispijanje vode na prazan stomak ubrzava metabolizam za 24%. A ubrzavanjem metabolizma naš digestivni trakt brže vari hranu. Isto tako, voda pročišćava crijeva, zbog čega će organi lakše apsorbovati nutrijente iz hrane.

Zdravija kosa

Da li ste znali da 25% težine jedne vlasi čini upravo voda? A kada smo dehidrirani, kosa postaje krhka i tanka. Još jedan razlog da ispijamo vodu odmah ujutru je zdravija i jača kosa.

Ublažavanje gorušice

Gorušica može da uzrokuje povećanje kiseline u želucu, kao i refleks kiseline u jednjaku, a ispijanje vode ujutru vraća kiselinu u stomak. Isto tako, kada dođe vrijeme za doručak, nećete osjetiti simptome gorušice.

Zdravlje bubrega i bešike

Kiselina može da utiče i na pojavu kamenja u bubregu. Samim tim, voda sprečava ovu pojavu jer čisti bubrege. Isto tako, ispijanje vode pomaže tijelu da izbaci toksine koji utiču na upalne procese u bešici.

Jači imuni sistem

Voda na prazan stomak balansira limfni sistem, a stabilan limfni sistem jača imuni sistem.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić