Bijeli čupavci, savršena kombinacija bijele čokolade i kokosa

Čupavcima, sočnim kockama finog biskvita natopljenim umakom od tamne čokolade i uvaljanim u kokosove mrvice, teško je odoljeti. Oni su jedna od onih poslastica koje vole čak i oni koji inače nisu ljubitelji slatkoga, a u brojnim su porodicama neizostavan dio slatkog repertoara za sve važnije praznike i proslave.

Ali, da li ste znali recept za bijele čupavce? Jedina, ali ključna razlika između bijelih i klasičnih čupavaca je u tome što umjesto tamne čokolade u glazuru dodajete bijelu.

Recept

Sastojci:

Za koru

6 jaja

6 velikih kašika brašna

4 velike kašike šećera

1,5 dl ulja

pola praška za pecivo

Za glazuru

300 g bijele čokolade

4 dl mlijeka

4 dl slatke pavlake

kokos

Priprema:

Odvojite žumanca od bjelanaca. Žumanca umutite i potom im dodajte šećer. Mutite dvije do tri minute ili dok smjesa ne postane svijetložuta i kristali šećera se ne budu nazirali na površini smjese. Tada polako počnite da dodajte ulje, ali u više navrata, ne sve odjednom. Mutite još minut ili dva i smjesa je gotova. Zatim umutite bjelenca u čvrst snijeg te ih naizmjenično u smjesu od žumanaca dodajite s brašnom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite brašno i snijeg od bjelanaca. Rernu zagrijte na 180 stepeni. Pleh namažite uljem, zatim ga temeljno pospite prezlom i saspite dobijenu smjesu koju ćete peći 30 minuta. Da biste dobili glazuru izlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatku pavlaku pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Glazura i kora moraju se ohladiti prije završne faze. Izrežite koru na kocke. Umočite kockice u glazuru, zatim ih uvaljajte u kokos. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

Teorije o nastanku čupavaca

Brojne su priče i teorije o nastanku čupavca ili izvorno lamingtona, koji ime, po svemu sudeći, duguju istoimenom lordu, guverneru australijske države Kvinslend od 1896. do 1901. godine.

Prema legendi, u ljeto 1900. godine Čarls Kohrejn-Bejli, drugi baron Lamington, odlučio je sa suprugom i svitom spas od nepodnošljive vlage Brizbejna da potraži u ladanjskoj rezidenciji u gradu Tuvumba. Jednog se dana, suočen s neočekivanim gostima, lordov francuski kuvar Armand Galand morao na brzinu snaći i upotpuniti ponudu hrane uz popodnevni čaj.

Snalažljivi kuvar je biskvit ispečen dan ranije narezao na četvrtaste komade, umočio ih u laganu čokoladnu smjesu i uvaljao u kokosove mrvice. Neobičan, ali efektan kolač oduševio je dame iz visokog društva, koje su odmah zatražile recept koji im je kuvar bez ustručavanja otkrio.

Prema drugoj priči, nastanak ovog kolača bio je slučajnost, kada je kuvaru lorda Lamingtona četvrtasti komad biskvita slučajno upao u čokoladu, koji je zatim posuo mrvicama suvog kokosa kako bi izgledao privlačnije.

Treća priča pripisuje zasluge za kreaciju lamingtona učiteljici kuvanja Ejmi Šauer u strukovnoj školi u Brizbejnu od 1895. do 1937, koja ih je tako nazvala u čast ledi Lamington koja se posebno zalagala za obrazovanje djevojaka i bila pokroviteljka škole. Neki savremenici su tvrdili da je ova priča o porijeklu imena kolača izvjesnija jer je, za razliku od supruga poznatog po izrazito teškoj naravi, ledi Lamington bila vrlo omiljena. Ipak, prema većini izvora, smatra se da je upravo lord bio nadahnuće za ime.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić