Napravite rastvore od kojih će vam cvijeće rasti brže

Da bi biljke cvjetale ljepše i bujnije, treba ih dobro njegovati, a to ne znači da ih redovno zalivamo samo vodom.

Ako niste znali, sve biljke vole šećer. Prije zalivanja po zemlji u saksiji pospite kašičicu šećera, jer on podstiče rast biljke. Fikuse, na primjer, jednom mjesečno zalivajte zaslađenom vodom. U litar vode rastvorite kašiku šećera, a listove prebrišite pamučnom krpicom natopljenom mlijekom.To će doprinijeti sjaju i ljepoti biljke.

Ricinusovo ulje za cvjetanje

U litar vode, koja je odstajala nekoliko dana, dodajte kafenu kašiku ricinusovog ulja. Flašu dobro zatvorite i dobro promućkajte. Ricinusovo ulje treba da se rastvori i dobro sjedini sa vodom, da ne bi opeklo koren biljaka. Odmah posle mućkanja, dok se ulje nije podiglo, zalijte cvijeće. Ako biljka cvjeta jednom godišnje, dovoljna je jedna takva prihrana. Ako biljka cvjeta stalno, potrebno ju je prihranjivati jednom mjesečno.

Aspirin za imunitet

Otpornost sobnih biljaka je veća kada joj listove prskate rastvorom aspirina ili andola. U litru vode rastvorite 300 mg tablete, pa time poprskajte biljke.

Protiv štetočina

Ako ste primijetili da cvijeće počinje da vam vene iz neobjašnjivih razloga - uzrok mogu biti sitne štetočine, mušice, koje je teško uočiti golim okom.

U ovom slučaju, biće od koristi sledeći trik sa palidrvcima. Zabođite ih glavicama okrenutim u zemlju, na udaljenosti 5 cm od ruba saksije, i zalijte cvijeće. Posle dva dana, zamjenite šibice novim, a posle još dva dana mušice će nestati. Fosfor i sumpor, koji se nalaze u sastavu smjese glave šibica, prodiru u zemljište i oslobađaju biljku od nezvanih gostiju.

Da biste spriječili pojavu gljivica, koristite bakarne novčiće. Stavite nekoliko novčića u zemljište oko biljke i bakar će ih neutralisati.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić