Nježne mirisne note: Parfemi koji mirišu na tople dane i sunce

Parfem je nesumnjivo najosobniji beauty proizvod koji možemo imati. Osim što su ugodni i podstiču dobro raspoloženje, mirisi utiču i na mogućnost kreativnog izražavanja i pomažu da se osjećate bolje.

Neki koriste jedan parfem cijeli život, dok drugi svoje parfeme mijenjaju sezonski. Iako nije obavezno mijenjati svoj miris sa sezonom, postoje parfemi koji će vam definitivno dati razloga da to učinite. Mijenjamo udobne slojeve garderobe za prozračne i lagane odjevne komade te je stoga logično da želimo koristiti osvježavajuće ljetne mirise umjesto dubokih, drvenastih nota koje su nas grijale tokom zime.

Postoji nešto u proljećnoj i ljetnoj sezoni što priziva cvjetne, citrusne i voćne mirisne note. Upravo zato su takvi parfemi s vremenom postali kultni, a najbolji priljećni i ljetni parfemi jedan su od načina da pobijedite vrućinu, jer ga možete nositi čak i kad temperature porastu.

Ono što je zanimljivo kod parfema jeste da za njih koristimo čulo mirisa, za koje mnogi kažu da je najprimalnije ljudsko čulo. Nijedno drugo čulo koje imamo nema tako direktnu i prisnu vezu s područjima mozga koja obrađuju emocije, asocijativno učenje i pamćenje.

Parfemi koji će obilježiti proljećnu i ljetnu sezonu

Kada je riječ o savršenom proljećnom i ljetnom mirisu najčešće se spominju parfemi koji imaju slatke i nježne mirisne note. Na tržištu postoje brojne slatke mirisne mješavine koje su tople i drvenaste ili u kombinaciji sa spicy ili klasičnim cvjetnim notama.

Ali, slatki parfemi, koji u srcu mirisa imaju vaniliju, su neki od najprodavanijih svih vremena. Iako nisu svi fanovi slatkih nota u parfemima, možemo se složiti kako su baš ti parfemi idealni za tople dane. Ono što je odlično kod njih jeste da, iako su ponekad nježni, dugo se osjete na vašoj koži.

To se dašava ako ih pravilo nanosite, a pravilno nanošenje podrazumijeva biranje dijelova tijela gdje je puls jači. To je područje vrata i ručnog zgloba, a za duže djelovanje nemojte utrljati parfem u kožu nego pustite da ga koža sama upije. Iako su parfemi sa slatkim i voćnim notama idealni za proljeće i ljeto, mnogi ih toliko vole da ih nose tokom cijele godine. Ukoliko ste u potrazi za novim mirisom, evo nekoliko prijedloga za parfeme koje možete koristiti tokom proljeća i ljeta: Aqua Allegoria - Mandarine Basilic, Diptyque - L'Aau, Creed - Iris Tubereuse, Tom Ford - Costa Azzurra, Jo Malone - Silk Blossom, Lancome - La Vie Est Belle, Van Cleef & Arpels - California Reverie, Loewe - Solo.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić