Ovo ne treba da radite ako su vam se pojavile sijede dlake

Pojava sijedih vlasi može biti uzrokovana bilo čim. Kod nekih je to genetika, preveliki stres, traume, godine, ima dosta razloga zašto naša kosa odjednom pobijeli.

Jedna od otežavajućih okolnosti je ta da sijede vlasi ne biraju generacije, pa tako možete vidjeti stariju osobu koja nema potrebe da se farba, a isto tako možete naići na mladu osobu, a da je osjedela.

Postoji nekoliko grešaka koje pravimo ukoliko smo primjetili sijede dlake na glavi.

  1. Čupate sijede dlake

Postoji mit da ukoliko iščupate sijedu dlaku, brže će izrasti nova, međutim ovo nije tačno. Štaviše, čupali ili ne, ne možete usporiti ili ubrzati proces. Ipak, čupanjem povređujete folikul dlake, stoga budite obazrivi.

  1. Ne istražujete sve opcije farbanja

 Savjet je da se konsultujete sa svojim frizerom kako biste znali koja farba, ali i sakojim sve sastojcima, vam odgovara.

  1. Manje njegujete kosu.

 Stručnjaci savjetuju da sijedu kosu dostra tretirate balzamima, regeneratorima i ostalim preparatima za njegu kose.

  1. Zanemarujete nutritivne vitamine i proteine u ishrani.

Studije su pokazale da ukoliko imate sijedu kosu, to može značiti, između ostalog, da imate manjak vitamina B kompleksa. Određeni stručnjaci tvrde da isto kao što vitamini imaju značaj za cio organizam i imunitet, tako isto pomažu i kosi da zadrži sjaj.

 Naravno, protiv genetike se ne može, ali ukoliko ste među srećnicima koji nemaju tu predispoziciju, onda se trudite da njegujete svoju kosu, a dodatnom regulacijom ishrane joj možete i te kako pomoći.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić