Boja usana vam se promjenila? Ne odlažite posjetu ljekaru

Možda ste primijetili da vam usne postaju ljubičaste ili plave na hladnoći, ili ste možda vidjeli bebu ili stariju osobu sa plavkastim usnama. Ovo su mogući uzroci.

U mnogim slučajevima, ovaj tip je uzrokovan cijanozom, što je promjena boje nekog dijela tijela uslijed nedostatka kiseonika u krvi. I uslovi života i bolesti mogu dovesti do promjene boje usana.

Razlozi za modre usne mogu biti:

Hladno vrijeme

Predugo zadržavanje na hladnom vremenu bez odgovarajuće odjeće može dovesti do toga da usne i koža postanu plavi. Takva promjena boje usana kao rezultat izlaganja hladnoći može biti znak hipotermije. Ako se to dogodi, pratite procedure za pružanje prve pomoći hipotermiji i potražite pomoć od kvalifikovanog medicinskog stručnjaka. Izbjegavanje izlaganja hladnoći ili pravilno oblačenje u toplu odjeću može pomoći u sprječavanju plavih usana od ovog uzroka. Takođe, duži boravak u hladnoj vodi može dovesti do poplavjelosti usana.

Visinska bolest

Kada živite na većim nadmorskim visinama, kao što je planina, visinska bolest predstavlja rizik. Vazduh na većim visinama ima manje kiseonika, a nedostatak kiseonika može dovesti do cijanoze. Visinska bolest može biti ozbiljna, čak i fatalna, ali se može spriječiti polaganim navikavanjem na velike visine. Teška visinska bolest zahtjeva hitnu medicinsku pomoć koja se često liječi spuštanjem na nižu nadmorsku visinu, ljekovima ili davanjem kiseonika. Za ljude koji planiraju da idu na ozbiljna planinarenja i da osvajaju visoke vrhove, preporučuje se da vježbaju postepeno sa nižim vrhovima i tako povećavaju visine.

Razlozi za ljubičaste ili plave usne u vezi sa bolešću mogu biti ozbiljni, pa je važno potražiti medicinsku pomoć kako biste identifikovali i otklonili stanje.

Rejnoov fenomen

Ponekad se naziva i Rainaudova bolest ili Rainaudov sindrom, ovo stanje uzrokuje nedostatak dotoka krvi u ekstremitete. Kada krv ne teče pravilno u usne, to dovodi do nedostatka kiseonika (cijanoze) i izaziva plavu ili ljubičastu boju. Ovo se liječi izbjegavanjem mogućih okidača: pušenje, kofein, određeni ljekovi i izlaganje hladnoći.

Astma

Astma je stanje koje izaziva upalu pluća i dovodi do nemogućnosti pravilnog disanja. Tokom napada astme, koža ili usne mogu postati plave zbog nedostatka kiseonika u tijelu. Astmu mogu izazvati stres, dim cigarete, vježbanje ili alergeni kao što su životinjska perut, polen ili buđ. Cijanoza je znak ozbiljnog napada astme koji zahtjeva hitnu medicinsku pomoć. Liječenje astme može uključivati ljekove i pumpice, kao i izbjegavanje potencijalnih okidača.

Sapi

Sapi je infekcija virusom ili bakterijom u gornjim disajnim putevima koja pogađa djecu. Sapi mogu izazvati simptome lajavog kašlja i "hrapavog" zvuka pri disanju. Plavkasta promjena boje kože je simptom teške bolesti, kojoj je potrebna hitna medicinska pomoć. Sapi se rijetko liiječe antibioticima (samo u slučaju infekcije bakterijama), a češće se liječe kućnim ljekovima kao što su ovlaživač, ispiranje nosnih prolaza rastvorom soli i odmorom.

Plućna embolija

Kada je arterija blokirana, to se naziva plućna embolija. Blokada može biti iz jednog od brojnih razloga, uključujući krvni ugrušak ili tumor. Kada je arterija blokirana, protok krvi će biti inhibiran, što dovodi do brojnih simptoma, uključujući cijanozu. LJubičasta ili plava boja može biti opsežna, utičući na kožu i usne. Plućna embolija je veoma ozbiljno stanje koje zahtjeva hitan tretman. Ako je embolija uzrokovana krvnim ugruškom, liječenje će uključivati ljekove za razrjeđivanje krvi za rastvaranje ugruška. Cijanoza bi trebalo da se povuče uspješnim liječenjem embolije.

Urođene srčane mane

Urođeno stanje je nešto sa čim se osoba rađa. Stoga, urođena srčana mana može uticati na novorođenčad, koja mogu imati ljubičastu ili plavičastu nijansu kože ili usana nakon rođenja. Odrasli takođe mogu biti pogođeni, jer defekt možda neće izazvati nikakve znake ili simptome sve do kasnijeg života kada je srce pod većim stresom. Bilo koja urođena srčana mana, a posebno ona koja se nazivaju cijanotičnim defektima, može rezultirati plavim ili ljubičastim usnama. Liječenje urođene srčane mane zavisiće od prirode stanja, ali može uključivati bilo šta, od ljekova do operacije.

Ako osjetite neobjašnjivu plavu ili ljubičastu promjenu boje na usnama, neophodno je da odmah razgovarate sa svojim ljekarom ili potražite medicinsku pomoć, jer pokazivanje znakova cijanoze nije simptom koji treba olako shvatiti. U nekim slučajevima, prisustvo cijanoze može biti ozbiljna stvar koja zahtijeva hitnu intervenciju.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić