Naučnici došli do magičnog broja - Evo koliko je koraka dnevno potrebno kako bismo izbjegli bolesti

Skoro svako od nas na telefonu ili satu ima merač koraka na osnovu kojeg pratimo koliko smo danas prepješačili. Da li ste znali koji je to broj koraka neophodan za zdrav organizam? Svakodnevna šetnja od 21 minuta može za 30 odsto umanjiti rizik od srčanih bolesti, naglasili su istraživači sa Harvarda. Postoje i naznake da hodanje može umanjiti rizik od dijabetesa, kancera, sniziti krvni pritisak, nivo holesterola i očuvati naše mentalne kapacitete.

Hodanje se preporučuje svima bez obzira na godine i istoriju bolesti, prenosi Eklinika.

"Svakodnevno hodanje je odličan oblik vježbanja koji jača srce i smanjuje kardiovaskularne smetnje, a često je u korelaciji sa drugim zdravim navikama", kaže dr Tamanna Singh kodirektor centra za sportsku kardiologiju na Cleveland Clinic.

I pored toga što se obično hodanje ne može staviti u istu ravan sa kardio vježbama ili trčanjem, ono je jednako dobro za organizam, pa se preporučuje osobama svih uzrasta i skoro bez obzira na zdravstveno stanje.

"Svako ima koristi od hodanja. Osobe koje imaju minimalni kardiovaskularni rizik mogu prevenirati na ovaj način razvoj bolesti. Onima koji pate od ozbiljnijih stanja kao što su visok krvni pritisak, holesterol, dijabetes, gojaznost preporučuje se hodanje kao najbolji način da kontrolišu svoju bolest i spriječe moždani ili srčani udar", navodi Singh.

Otprilike 21 minut može biti magični broj. I svakodnevno hodanje na kratke staze ima svoje prednosti. Sprečava dugotrajno sedenje. Posebno se preporučuje osobama koje rade od kuće. Produženo sjedenje utiče na telo i veoma je loše, posebno kod osoba koje ne praktikuju nikakav oblik vježbanja.

Ukoliko nam nedostaje motivacija, uvijek je lakše u društvu, pa se savjetuje šetnja sa prijateljima. Početne šetnje ne treba da budu praćene brzim tempom. Tokom šetnje možemo da slušamo omiljeni podkast, muziku, audio knjigu.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić