Zašto je voda sa cimetom najbolji jesenji saveznik?

Tražite potpuno prirodan način koji će vam pomoći da izgubite nekoliko dosadnih kilograma viška, riješite se toksina i poboljšate opšte stanje organizma? Onda je pravi trenutak da počnete da pijete vodu sa cimetom.

Voda sa cimetom se dugo preporučuje kao sredstvo za mršavljenje, a nedavna istraživanja su pokazala da u toj tvrdnji ima istine. Naime, u jednoj studiji otkriveno je da cimet povećava termogenezu (proizvodnju toplote u tijelu) do 20 odsto, što pomaže u sagorijevanju suvišnih kalorija, piše. Takođe je poznato da cimet smanjuje apetit i želju za hranom i pomaže u kontroli nezdravog unosa hrane.

Pored toga, voda sa cimetom može pomoći u poboljšanju varenja, jer stimuliše proizvodnju pljuvačke i digestivnih enzima. Cimet takođe pomaže u razgradnji masne hrane, tako da se ona lakše vari. Pijenje vode sa cimetom prije obroka može pomoći u smanjenju nadimanja i gasova, kao i simptoma kao što su mučnina i gorušica. Pored toga, cimet je prirodni antiseptik koji može uništiti štetne bakterije u crijevima. Ovo može pomoći u održavanju zdravlja i pravilnog funkcionisanja digestivnog sistema.

Redovnim konzumiranjem ovog napitka ubrzaćete metabolizam i smanjiti apetit, što je želja većine ljudi, zar ne? Osim toga, cimet pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, što može spriječiti žudnju i napade gladi. Ono što je najbolje u vezi sa ovim napitkom jeste to što se on jako lako priprema, i to samo od dva sastojka – štapića cimeta i tople vode.

Sastojci:

500 ml vode

1 štapić cimeta ili 3 prstohvata cimeta u prahu

Priprema:

Stavite vodu da provri, pa sklonite sa vatre i dodajte štapić cimeta ili cimet u prahu i prekrijte prozirnom folijom, pa ostavite da odstoji najmanje dva sata.

Po želji dodajte med ili limun i konzumirajte nekoliko puta u toku dana.

Najbolje vrijeme za konzumiranje ovog napitka:

Ukoliko želite da smršate, najbolje vreme za pijenje vode sa cimetom jeste ujutro, prije doručka, jer je tada vaše tijelo najspremnije da sagorijeva masti i gubi težinu. Pijenje vode sa cimetom prije doručka pomaže da pokrenete metabolizam i započnete svoj dan puni energije. Možete ga piti i kasnije tokom dana, oko ručka ili rano uveče. Samo pazite da ga ne pijete prije spavanja, jer cimet može negativno uticati na kvalitet sna.

 

Izvor i foto:Analitika

Tekst objavila:Jasminka Mulić