Čokoladni mus, ukusna poslastica koja se brzo sprema

Ukusna, sočna, mekana, čokoladna poslastica, koja se ujedno lako i brzo sprema?

Mislite da je nemoguće? Čokoladni mus je jedna takva poslastica. Krasi je jednostavnost u pripremi i sastojcima, originalnost i savršenstvo ukusa te mekana i slasna tekstura.

Istorija

Tačna godina nastanka musa nije poznata. Međutim, pretpostavlja se da je čokoladni mus nastao u 18. vijeku. U prilog tome govore činjenice da su tad francuski kuvari otkrili kako da naprave mus, dakle, kako da tu smjesu, odnosno pjenu naprave od jaja. A onda su počeli da eksperimentišu i pravili različite vrste museva, prije svega slane. Mus se tada pravio i od mesa i od ribe, kao i od povrća. Ono što istorija kazuje jeste da je čokolada stigla u Španiju u 16. vijeku i da su je donijeli konkvistadori iz Meksika, a u Francusku je stigla tek vijek kasnije. Tek tad francuski kuvari počeli su da eksperimentišu i prave poslastice i slatkiše od čokolade. Tadašnji čokoladni mus se razlikovao od današnjeg po teksturi, jer je više podsjećao na sladoled.

A tridesetih godina prošlog vijeka počinje priča o čokoladnom musu, onakvom kakvog ga danas konzumiramo. Inovativni njujorški restoran iz Sjedinjenih Američkih Država je zaslužan za nastanak modernog čokoladnog musa, a za to je bila zaslužna i pojava električnog miksera.

Kako se pravi čokoladni mus?

Za tradicionalnu verziju čokoladnog musa biće vam potrebni čokolada, jaja, šećer i margarin. Mnogi drugi recepti uključuju i slatku pavlaku, voće i mnoge druge sastojke, sve zavisi od toga šta volite i šta vam prija.

Biće vam potrebno pet jaja, 200 grama crne čokolade, oko 200 grama šećera, dvije kesice vanilinog šećera, kao i 125 mililitara slatke pavlake. Prvo što treba da uradite i što je osnova bilo koje vrste čokoladnog musa jeste da razdvojite bjelanca i žumanca. Prvo posebno umutite bjelanca sa 100 grama šećera, a zatim i žumanca i vanilin šećer, dok ćete u trećoj činiji umutiti slatku pavlaku. Zatim čokoladu istopite na pari te je sipajte u činiju u kojoj ste mutili žumanca. U dobijenu smjesu dodaje umućenu slatku pavlaku, a tek kad to sjedinite sasvim polako dodajete bjelanca.

Ovako spremljenu smjesu možete podijeliti u manje činije ili možete presuti u neku veću posudu, te staviti u frižider na hlađenje, uz obavezno prekrivanje folijom jer ga taj način štitite od drugih aroma i mirisa koji mogu da se nađu u frižideru. Kad se poslastica ohladi, uživaćete u jednostavnosti, ukusu, mirisu i teksturi. Oni koji vole narandžu mogu narendati malo njene kore, a na mus se može staviti i listić nane, ali i komadići badema, oraha ili lješnika. Takođe, dobra ideja je staviti i neko sitno voće po površini, a možete samo mus posuti kakaoom.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić