Sve blagodeti čaja od maslačka: Može ubrzati proces mršavljenja i izbacivanja viška vode iz organizma

Čaj od maslačka sadrži brojne korisne minerale. Maslačak se vjekovima koristio u narodnoj medicini u mnogim sredinama, pa ni naša nije izuzetak.

Postoji u narodnoj tradiciji najmanje 15 načina da se upotrijebi maslačak, i to u razne svrhe: protiv celulita, za jačanje imuniteta, protiv anemije, holesterola, otoka dojki, povišenog šećera...

Iako mnoge od ovih tvrdnji nauka tek treba da potvrdi, poznato je da maslačak zaista ima diuretički efekat, odnosno da može da pomogne u izbacivanju viška vode iz organizma.

Izbacivanje vode uz pomoć maslačka

U zapadnoj medicini, diuretici se koriste za oslobađanje tijela od viška tečnosti, što može da pomogne u sniženju krvnog pritiska. Studija Univerziteta integrativnog zdravlja u Merilendu iz 2009. pokazala je da je i maslačak efikasan diuretik, ali valja imati u vidu da je u pitanju malo istraživanje sa svega 17-oro ljudi.

Ono što je poznato jeste da maslačak u značajnoj meri sadrži kalijum, mineral povezan sa smanjenjem krvnog pritiska kod ljudi kojima je ranije bio povišen.

Težina od viška vode je nešto sa čime se većina bori, naročito u toplijim mjesecima i naročito ako jedete preslanu hranu.

Topljenje sala uz pomoć maslačka

Neka istraživanja ukazuju da maslačak i jedinjenja u njemu mogu da pomognu u kontroli tjelesne težine, iako je potrebno još naučnih studija na ovu temu.

Kako piše medicinska platforma Healthline, maslačak može da poboljša metabolizam ugljenih hidrata i smanji apsorpciju masnoća, koji dalje dovode do gubitka viška kilograma. Ipak, ovu teoriju još uvijek treba naučno dokazati, navodi se u studiji stručnjaka meksičkog Tehnološkog instituta Durango objavljenoj 2015. u medicinskom magazinu EXCLI Journal.

Ipak, i pakistanska studija iz 2020. godine, objavljena u listu Molecules, u kojoj su u eksperimentima korišćeni miševi, sugeriše da ekstrakt maslačka može da pomogne u upravljanju težinom tako što smanjuje apsorpciju masti. I njihove kolege iz Kine objavile su iste godine u časopisu Current Pharmaceutical Biotechnology rad u kom se navodi da hlorogenska kiselina, jedinjenje koje se nalazi u maslačku, smanjuje akumulaciju masti i menja nivoe određenih proteina uključenih u kontrolu tjelesne težine.

Međutim, Healthline ističe da je potrebno još istraživanja na ljudima.

Može li da se smrša od čaja od maslačka?

U suštini, od samog čaja najvjerovatnije ne – za mršavljenje je neophodna raznovrsna i uravnotežena ishrana, bogata svježim voćem, povrćem i vlaknima.

 

Međutim, čaj od maslačka može djelovati kao katalizator u vašem procesu gubitka viška kilograma iz više razloga.

  1. Niskokaloričan je

Kao i većina čajeva, naročito biljnih, čaj od (korena) maslačka je niskokaloričan, a jedna šolja sirovog maslačka sadrži oko 25 kalorija, piše WebMD, od čega još manje završava u tečnosti poslije kuvanja.

  1. Obiluje kalijumom i drugim hranljivim materijama

Maslačak spada u biljke koje sadrže najviše kalijuma u prirodi. Kako navodi američko Ministarstvo poljoprivrede, 100 grama maslačka ima oko 397 grama kalijuma! Kalijum je veoma značajan za izbacivanje viška tečnosti jer podstiče češće pražnjenje bešike. Uz to, isti izvor navodi da 100 grama maslačka sadrži 187 mg kalcijuma, 36 mg magnezijuma, 66 grama fosfora, zatim 9,2 proteina...

  1. Može da utiče na apsorpciju masti

Već smo pomenuli istraživanja na miševima koja su pokazala da ima razloga za verovanje maslačak može da pomogne pri mršavljenju. Iako je potrebno još studija nad ljudima, ono što je poznato jeste da maslačak inhibira aktivnost lipaze pankreasa, koja se oslobađa tokom varenja masti. Inhibicija ovog enzima smanjuje apsorpciju masti, što za rezultat ima mršavljenje.

  1. Može da utiče i na razlaganje masti

Studija objavljena 2011. u listu The Journal for Nurse Practitioners tvrdi da konzumiranje čaja od maslačka pre obroka može da stimuliše želudačnu sekreciju, što može dalje da pomogne u razlaganju masti i holesterola.

To je utvrđeno i u korejskim eksperimentima nad zečevima iz 2010, kojima je poboljšan lipidni profil i nivo holeseterola poslije upotrebe ekstrakta lista maslačka, navodi se u radu objavljenom u magazinu International Journal of Molecular Sciences.

Recept za čaj od korena maslačka

Sastojci:

1 kašičica usitnjenog korijena maslačka

200 ml vode

Priprema

Preliti korijen maslačka hladnom vodom, pa staviti da se kuva. Skloniti posle pet minuta ključanja, ostaviti da odstoji poklopljeno 10 minuta, pa procijediti.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić