Šta smo sve mogli da naučimo iz kultne triologije filma Kum

Kum (prvi, drugi i treći dio) su kultni klasici, jedan od najpopularnijih filmskih serijala svih vremena.

Ova triologija nije samo zabavna gangstersga saga, već je to i slojevita priča o moći, porodici i kapitalizmu.

Filmovi i knjiga sadrže veliki broj životnih lekcija koje možemo naučiti od Kuma, a to je svakako “ponuda koju je nemoguće odbiti”.

 1. NE OBEĆAVAJTE AKO ZNATE DA NE MOŽETE OBEĆANJE I ISPUNITI

Vaša riječ je najvažnija stvar koju imate da ponudite. Ne uzimajte je zdravo za gotovo. Uvijek prvo razmislite možete li obećanje ispuniti. Sasvim je u redu na pokoji zahtjev reći „ne“ (osim ako nije na dan kada se udaje vaša ćerka).

 1. NE MIJEŠAJTE SE U PRIVATAN ŽIVOT DRUGIH LJUDI

Pogotovo se ne miješajte u život bračnog para. Trač ili davanje savjeta o ličnim stvarima i treba uvijek ostati nečiji lični život, to je pravo na privatnost koje se mora poštovati. Kad su Koni i Karlo imali svađu za stolom, Soni je pokušao intervenirati, ali je bio ućutkan od gospođe Corleone “Soni, ne miješaj se” – Karmela Korleone

 1. PORODICA JE NAJVAŽNIJA STVAR U ŽIVOTU

Krv je gušća od vode. “Čovjek koji ne provodi vrijeme sa svojom porodicom, nikada ne može postati pravi muškarac” i “Jedino bogatstvo na ovom svijetu su djeca, važnija od sveg novca ili moći na zemlji” – Don Vito Korleone

 1. NEMOJTE IĆI PROTIV SVOJE PORODICE

Nemojte biti kao Fredo Korleone. Bez obzira na to koliko ne volite svoju porodicu, oni su vaši. Iz poštovanja, nikad ne idite protiv svoje vlastite krvi, osim ako niste spremni na posljedice otuđenja (ili smrt). “Fredo, ti si moj stariji brat, i ja te volim. Ali nemoj nikada ići protiv porodice. Nikad. “- Majkl Korleone

 1. NIKAD NE REAGUJTE DOK STE EMOTIVNI

Djelujte nakon što ste u glavi razmislili o svim mogućim posljedicama koje bi se mogle dogoditi. Mislite mudro i diplomatski. Emocionalni ispadi, poput onih Santino “Soni” Korleonea, koje su ga na kraju dovele do dna. Zašto? Jer je postao predvidljiv. Nemojte nikada postati predvidljivi. “Nikad ne mrzite svoje neprijatelje. To utiče na vaš sud. ” – Majkl Korleone.

 1. DRŽITE PRIJATELJE BLIZU, ALI NEPRIJATELJE JOŠ BLIŽE

Jednim okom uvijek pazite na svoje neprijatelje, a životnu partiju šaha igrajte precizno, predano i taktički. Zadržite dobre odnose, jer se u protivnom nećete moći vratiti u igru. Pogotovo u javnosti. Kad je Majkla Korleonea zastrašivao senator Pet Geri, on je jednostavno odgovorio: “Moja ponuda je ovo… ništa.” On je zadržao senatora u svom krugu i na kraju ga držao u šaci.

 1. USPOSTAVITE PRIJATELJSTVA IZ POŠTOVANJA, POSLOVANJA I POVJERENJA

Porodicu ne možete birati, ali prijatelje možete. Uzmite u obzir prednosti koje određeno prijateljstvo može da donese. Isto tako, uzmite u obzir nedostatke. Izvagajte prednosti i mane i pažljivo odaberite. “Prijateljstvo je sve. Prijateljstvo je više od talenta. Ono je više od vlade, gotovo jednako kao porodica.” – Don Vito Korleone.

 1. KRIMINALCI NA UTICAJNIM POZICIJAMA SU NAJMOĆNIJI KRIMINALCI

Od Volstrita do Bejstrita, međunarodni investitori i političari, ljudi na visokim pozicijama mogu stvoriti više haosa i uticati na svoju porodicu na puno lošiji način od prosječnog kriminalca. Dakle, obrazovanje i rad su vaši putevi prema gore, u gornje slojeve društva. To je životna lekcija koju morate prigrliti ako želite da postanete uspješan i moćan. Prosječni ulični kriminalac neće se proslaviti u velikoj šemi poslovanja. “Advokat s aktovkom može ukrasti više novca od muškarca s pištoljem.” – Mario Puzo – Kum

Majkl: Moj otac se ne razlikuje od bilo kojeg moćnog, snažnog čovjeka, niti od predsjednika ili senatora.

Kej Adams: Znaš li kako naivno zvučiš, Majkl? Predsjednici i senatori ne ubijaju ljude.

Majkl: Oh. Ko je sada naivan, Kej?

 1. VAŠ POSAO MORA OSTATI PRIVATNA STVAR, O POSLU RASPRAVLJAJTE SAMO S ČLANOVIMA PORODICE

Majkl Korleone: “Nemojte me pitati o mom poslu!” Ne raspravljajte o svom ličnom ili porodičnom poslu sa strancima. Nikad se ne zna ko će iskoristiti te podatke u svoju korist, za svoje lične dobitke.

 1. NASILJE JE ZADNJA OPCIJA

Kroz cijelu pruču Kuma provlači se poruka o preferiranju diplomatije umjesto nasilja. Nakon što rat počne, životi su izgubljeni, poslovi usporavaju ili se potpuno zaustavljaju, a to je finansijski poražavajuće. “Ne volim nasilje, Tome. Ja sam poslovni čovjek. Krv je veliki trošak.”- Solozo.

 1. DROGA JE NEPOŽELJNA

 Čak i kriminal imaju listu nepoželjnih stvari, a droga je na vrhu. Prodaja droge kvari nečiji javni imidž. “Istina je da imam mnogo prijatelja u politici, ali oni ne bi bili tako prijateljski nastrojeni da znaju da prodajem drogu umjesto kockanja, kojeg smatraju bezopasnim porokom. “Ali droga, to je prljav posao.”- Don Vito Korleone.

 1. NIKAD NEMOJTE NEŠTO TRAŽITI A DA ZAUZVRAT NE PONUDITE SVOJE PRIJATELJSTVO I POŠTOVANJE

Kada od nekoga nešto zahtijevate, učinite to s poštovanjem i ponudite zauzvrat prijateljstvo i odanost. U protivnom smatraće vas slabim, nepouzdanim i nepovjerljivim. “Sada si ti došao k meni i kažeš: ”Don Corleone, podari mi pravdu”. Ali nisi pravdu tražio s poštovanjem. Nisi mi ponudio prijateljstvo, čak nisi ni razmislio da mi se obratiš sa “Kume”. Umjesto svega toga, ušao si mi u kuću, na dan vjenčanja moje kćeri, i tražiš od mene da ubijem za novac.” – Don Vito Korleone.

 1. IZGRADITE SNAŽNU ZAJEDNICU

Pomažite drugima i dobićete pomoć nazad. Takođe ćete dobiti poštovanje. Don Vito Korleone izgradio je snažno carstvo jake zajednice. Pomagao je susjedima i prijateljima i uspostavio veliki ugled. “Jednog dana, a taj dan možda nikada neće doći, ja ću pozvati vas da učinite uslugu za mene” – Don Vito Corleone

 1. NE UZIMAJTE STVARI PREVIŠE LIČNO

Ponekad, jednostavno morate imati na umu da ”to nije lično, to je posao” – Majkl Korleone.

Izvor:CdM