Da li osobe sa dijabetesom smiju da jedu urme

Ljekari često preporučuju urme osobama sa anemijom zbog velikih količina gvožđa koje sadrže, ali, ovaj slatki plod bogat je i drugim jedinjenjima koja doprinose očuvanju zdravlja.

Urme su prirodni izvor fruktoze, vrste šećera koji se nalazi u voću i sadrži mnogo slatkoće u relativno malom zalogaju. Plod prosječne težine od oko 24 grama sadrži 67 kalorija i oko 18 grama ugljenih hidrata. Zdravstveni radnici savjetuju osobama sa dijabetesom da budu svjesni unosa ugljenih hidrata dnevno a s obzirom na to da urme sadrže visok sadržaj ugljenih hidrata, kod mnogih izazivaju zabrinutost.

Međutim, kada se jedu u umjerenim količinama, urme mogu da budu dio ishrane koja održava dobro zdravlje osoba sa dijabetesom. Jedna sušena urma sadrži skoro 2 grama vlakana, ili 8 odsto dnevne vrijednosti. Ovaj podatak je važan jer dijetalna vlakna pomažu našem tijelu da apsorbuje ugljene hidrate sporijim tempom, što je posebno važno za ljude koji žive sa dijabetesom. Što se ugljeni hidrati sporije vare, manja je vjerovatnoća da će šećer u krvi porasti nakon jela. Lekari često preporučuju urme osobama sa anemijom zbog velikih količina gvožđa koje sadrže.

Kako urme utiču na nivo šećera u krvi?

Sladak ukus urmi može se pripisati visokoj koncentraciji prirodnih šećera. S obzirom na to da sadrže fruktozu, mnogi veruju da bi osobe sa dijabetesom trebalo da se klone urmi. Generalno, osobe sa dijabetesom treba da jedu hranu koja ima nizak dlikemijski indeks, jer namirnice sa visokim glikemijskim indeksom mogu da povećaju nivo glukoze u krvi. Međutim, urme imaju prosječan glikemijski indeks od 42, što ih klasifikuje kao hranu sa niskim GI. Pored toga, konzumiranje neslanih orašastih plodova sa urmama, oraha, na primjer, može da izazove još sporije oslobađanje prirodnog šećera iz urmi. Proteini i masti, koji se nalaze u orašastim plodovima, vezaće se za šećer u urmama i spriječiti ga da se prebrzo otpusti u krvotok.

Ljudsko tijelo polako apsorbuje vlakna i ovo je važno za ljude sa dijabetesom, koji moraju da daju sve od sebe da izbjegnu skokove šećera u krvi nakon jela. Ako imate dijabetes, jedna ili dvije urme dnevno poslije obroka trebalo bi da bude savršeno bezbjedna hrana. Međutim, nakon konzumiranja urmi može da dođe do blagog porasta nivoa glukoze u krvi. Iz tog razloga, osobe sa dijabetesom trebalo bi uvijek da se posavjetuju sa svojim ljekarom prije nego što samoinicijativno krenu da jedu urme.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković