Obavezno ga uvrstite u ishranu - Ovu su benefiti karfiola

Karfiol je popularno povrće koje mnogi vole da jedu, a poznato je po mnogim zdravstvenim dobrobitima.

Dijetetičarka Nikol Endrjus otkrila je tri zdravstvene dobrobiti karfiola koje se ostvaruju ako se redovito konzumira u ishrani.

Karfiol je bogat vlaknima

Karfiol može da pomogne u povećavanju unosa vlakana I  jedna šoljica karfiola sadrži oko dva grama vlakana.

Najpoznatija zdravstvena dobrobit povezana sa vlaknima je njihov uticaj na stvaranje crevnog mikrobioma, što je važno za probavu, apsorpciju hranjivih materija i imunološku funkciju, objašnjava dijetetičarka Endrjus.

Može da pomogne u smanjenju upale

Ako imate zapaljensku bolest crijeva ili sindrom iritabilnih crijeva, redovna konzumacija karfiola može da utiče na smanjenje upale zahvaljujući antioksidativnim i protivupalnim jedinjenima, tvrdi dijetetičarka.

Protivupalna svojstva karfiola mogu pomoći u smanjenju sistemske upale u cijelom tijelu, a ublažavanje upala može pomoći u smanjenju rizika od razvoja hroničnih zdravstvenih problema.

Pozitivno utiče na probavu

Zbog sadržaja prebiotičkih vlakana, karfiol pomaže u snabdevanju korisnim bakterijama u vašim crijevima.

"Imati zdrav crijevni mikrobiom ključno je za cjelokupno blagostanje, a da ne spominjemo smanjenje rizika od raka debelog crijeva", objašnjava Endrjus.

Dovoljan unos vlakana podstiče zdravu probavu i pomaže vam da osigurate redovnu stolicu.

Utiče na zdravlje srca

Zahvaljujući visokom udjelu vlakana i jedinjenja poput sulforafana i glukozinolata, redovna konzumacija karfiola može sniziti nivo holesterola, smanjiti upalu i uticati na cjelokupno zdravlje srca, tvrdi dijetetičarka.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: lustracija/Pixabay.com

Tekst objavila: Jasminka Mulić