Kako se organizovati za put sa malom djecom?

Planirate ići na duže putovanje sa malom djecom, ali niste sigurni kako će sve proteći i da li ćete se snaći?

U nastavku teksta pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se lakše spremite za put.

Planirajte unaprijed

Prije polaska na put provjerite na karti koja su odmorišta najbolja i pokušajte pronaći mjesta koja su zanimljiva, kao što su parkovi, muzeji, vodopadi i sl. Ukoliko krećete na duže putovanje, tada ćete imati priliku da ujedno sastavite pauzu zbog točenja goriva sa zanimljivim i poučnim odmorom za svoje mališane.

Strateško pakovanje

Tokom pakovanja stvari koje će vam trebati na odmoru pripremite i one koje će vam biti potrebne tokom vožnje, ali ih spremite odvojeno.

Tako nećete morati preturati po koferu kako biste tokom putovanja namazali djecu zaštitnom kremom za sunčanje i sl. Odvojeno spremite i odjeću, jer ćete tako imati pri ruci kupaći kostim ako se, na primjer, tokom putovanja odlučite zaustaviti i na brzinu osvježiti, a ako putujete u hladnije krajeve, s dodatnim komadom odjeće pri ruci osjećaćete se komotnije.

Bezbjednost na prvom mjestu

Prije polaska na put provjerite da li je sve u redu sa automobilom i da li ste pravilno montirali dječju auto-sjedalicu. Vrstu auto-sjedalice odaberite uzevši u obzir dob i veličinu djeteta. Tako se za novorođenčad preporučuju auto-sjedalice koje su okrenute suprotno od smjera vožnje, dok ih za stariju djecu možete postaviti u smjeru vožnje. Takođe, uzmite u obzir da je najsigurnije mjesto za postavljanje auto-sjedalice sredina stražnjih sjedišta. Za sjedalice bez naslonjača odlučite se tek kad dijete bude imalo oko 30 kilograma.

Vodite računa o dječjem bioritmu

Neki roditelji kreću na put kad je djetetu vrijeme za spavanje, a to može biti noću ili nakon ručka. Ipak, ako odlučite putovati noću, budite svjesni da ćete tokom cijelog putovanja morati ostati budni, pa se pobrinite da vaše dijete spava nakon što stignete na odredište, kako biste se i sami odmorili. Ako vam se ne sviđa ta opcija, onda tokom putovanja možete organizovati odmor za ručak ili užinu. Tako će dijete nakon ručka ubrzo zaspati, a vi možete mirno nastaviti putovati.

Pripremite hranu i piće

Kako biste izbjegli česta zaustavljanja u restoranima ili drugim ugostiteljskim objektima, hranu i piće za djecu ponesite sa sobom. Najprikladnija hrana za putovanje s djecom su, pereci, smoki, kriške jabuke, banane, rižine pločice, pahuljice, keksi i sl. Sve to možete spakovati u kutiju za užinu, tako da hrana neće biti razbacana po različitim vrećicama.

Namirnice koje je preporučljivo izbjegavati tokom putovanja su većina voća, jogurt, razni sokovi u ambalaži bez slamki, s obzirom na to da djeca u vožnji mogu biti osjetljiva na takve namirnice, a takođe mogu se zaprljati sjedišta i sl.. Pobrinite se da djeca popiju dovoljno vode ili čaja, odnosno tekućine koju obično piju kod kuće, kako ne bi dehidrirali.

Zanimacija

Ponesite igračke, slikovnice, časopise, dječje knjige, albume s naljepnicama, te zabavne igre, i to mnogo više nego što mislite da će vam trebati. To će djecu držati zauzetom, a vi se nećete morati okretati svaki trenutak da provjerite da li pokušavaju na neki način da se izvuku iz auto-sjedalice. Svakako, za svako dijete ponesite njegovu omiljenu igračku, dekicu ili jastuk.

 

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Guliver

Tekst objavila: Jasminka Mulić