Djeca iz Britanije najmanje fizički aktivna

Istraživanje koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pokazalo je da djeca starosti od 11, 13 i 15 godina iz Velike Britanije najmanje rade fizičke vježbe na dnevnom nivou u odnosu na djecu iz drugih zemalja Evrope, centralne Azije i Kanade.

Oko 11 odsto devojčica i 16 odsto dječaka u Engleskoj dnevno odrade preporučenih sat vremena fizičkog treninga, prenosi britanski Tajms.

Fizička aktivnost, od umjerene do jače, uključuje stvari poput brzog hodanja, vožnje bicikla i rolera.

„Imamo i veliku rodnu razliku i velike socioekonomske razlike. Dvije trećine dječaka starih 15 godina u Velikoj Britaniji učestvuju u jačim fizičkim aktivnostima četiri ili više puta nedjeljno, ali samo trećina djevojčica”, rekla je koordinatorka ove međunarodne studije Džo Inčli sa Univerziteta iz Glazgova.

Ona je navela da jače vježbe, u kojima srce kuca malo brže, nestaju iz života mladih, prenosi Tanjug.

Mali fudbal najveći izazov

„Ranije, kad su mladi ljudi provodili dosta vremena napolju, ta brojka bi bila mnogo veća. Sada vidimo da dosta pada i mislim da je to veoma zabrinjavajuće jer to može da ima veliki uticaj na zdravlje i dobrobit mladih ljudi”, rekla je Inčli.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge je istakao da su redovna fizička aktivnost, zdrave navike u ishrani i održavanje zdrave tjelesne težine ključni djelovi zdravog života.

„Nalazi istraživanja ukazuju na potrebu za ciljanim intervencijama kojima bi se omogućilo adolescentima da usvoje zdravije navike i izbjegnu navike koje utiču, ne samo na njihovo trenutno zdravlje i dobrobit, već i na njihove buduće putanje”, ukazao je Kluge

Izvor:RTCG

Foto: Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković