Sirene u Mitrovici, ROSU upao na sjever Kosova

Sirene u Mitrovici, ROSU upao na sjever Kosova

Jutros oko 6 sati i 15 minuta u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost. Po nezvaničnim informacijama, u toku je akcija hapšenja Srba na sjeveru Kosova.

 Saznaje se da su pripadnici specijalne jedinice ROSU upali rano jutros u naselje Bošnjačka mahala i u zgradi "Beograđanka" uhapsili jednog pripadnika KPS-a srpske nacionalnosti.

Hapšenja su i u ostalim djelovima sjevernog Kosova, a u Zubinom Potoku uhapšen je jedan policajac KPS-a, Srbin.

Mediji prenose da je uhapšeno najmanje pet osoba.  Sirene za vazdušnu opasnost i dalje se čuju na sjeveru Kosova. Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsjednik Aleksandar Vučić.

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična. RTS javlja da je zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Takođe, isto je učinilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo u stanje pune pripravnosti specijalne i posebne jedinice policije nakon upada jedinica ROSU na sjever Kosova.

Ta informacija potvrđena je Tanjugu u MUP-u. Veliki broj građana okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti poslije upada specijalnih jedinica ROSU na sjever KiM, rečeno je Tanjugu u njegovom kabinetu.

Predsjednik Srbije zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etnicko čišćenje na Kosovu.

Od saveznika, Rusije i Kine očekuje se svaka vrsta pomoći i podrške.

Predsjednik Vučić će o detaljima ove situacije govoriti u Skupštini Srbije u nastavku posebne sjednice o situaciji na KiM koja bi trebalo da počne u 10 sati.

 

Izvor:MINA