Astrazeneka najvjerovatnije samo za starije od 55 godina

Kampanja vakcinacije Astrazenekom u Francuskoj "vjerovatno" neće biti proširena na mlađe od 55 godina, rekao je danas ministar zdravlja Olivije Veran. Francuske zdravstvene vlasti su sredinom marta ograničile upotrebu Astrazenekine vakcine protiv korona virusa na starije od 55 godina zbog rijetkih slučajeva atipične tromboze i poremećaja koagulacije.

Upitan na televiziji da li vlada razmišlja o proširenju upotrebe vakcine na mlađe od 55 godina, Veran je odgovorio: "Vjerovatno ne u ovom trenutku". Francuski ministar je rekao i da čeka odgovor nacionalnog tijela za zdravlje (HAS) o mogućnosti da se svima, bez obzira na starosnu dob, omogući vakcinacija Astrazenekom, uz potpisivanje dokumenta o odricanju od odgovornosti. Francuski premijer Žan Kasteks pozvao je u subotu oko 13 miliona Francuza starijih od 55 godina koji nijesu primili vakcinu protiv korona virusa, da se vakcinišu "svim vakcinama, a posebno Astrazenekom".

"Vlasti u Francuskoj, kao i drugdje, jednoglasne su da nema opasnosti za starije od 55 godina. Pozivam vas da se vakcinišete svim vakcinama, posebno Astrazenekom", rekao je Kasteks. Od početka vakcinacije Astrazenekom, u Francuskoj je registrovano "30 slučajeva, uključujući devet smrtnih ishoda" zbog tromboze, od više od 3.855.000 doza datih 29. aprila, podaci su francuske Agencije za ljekove.I

zvor:RTCG