"Poštujem odluke koje Srbija donosi"

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da ima potpuno poštovanje za odluke koje Srbija donosi, odgovarajući na pitanje kako komentariše poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da on (Bilčik) nema pravo da određuje s kim će Srbija učestvovati na vojnim vježbama.

Vučić je tu poruku poslao nakon što je Bilčik 13. juna izjavio da zajednička vojna vježba Srbije sa Bjelorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u evrointegracijama."Ja sam političar kao i srpski predsjednik Aleksandar Vučić", kazao je Bilčik, i dodao da vjeruje da je važno da imaju otvoren i iskren razgovor o temama koje mogu da budu i teške ponekad.

"Dozvolite mi da kažem da imam potpuno poštovanje za odluke koje Srbija donosi, uključujući i pitanje sa kim Srbija izvodi vojne vježbe, to nije tema", kazao je Bilčik i dodao da je njegov komentar bio o tome da treba imati u vidu kontekst i momenat u vremenu.Podsjeća da se ove nedjelje raspravlja o sankcijama koje će ciljati vlasti u Bjelorusiji "nakon državnog terorizma koji su učinili kidnapovanjem EU leta između dvije EU države, Atine i Vilniusa od strane bjeloruskih snaga".

"Moja izjava je bila u pravcu toga da, dok imamo razgovore o važnoj međudržavnoj konferenciji koja će biti održana 22. juna, održavanje vojne vježbe u tom momentu sa ruskim i bjeloruskim specijalnim snagama, u Rusiji, jeste signal na koji jedan broj država članica neće gledati pozitivno", kazao je Bilčik.

Izvor: Rtcg